Ο Τραμπ βάζει δύσκολα στον «φίλο του» Μπ. Τζόνσον

Ο Τραμπ βάζει δύσκολα στον «φίλο του» Μπ. Τζόνσον

Οι εμπορικές συνομιλίες για τη μετά-Brexit εποχή, ενόσω Βρετανία και ΗΠΑ  παλεύουν με τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ξεκίνησαν χθες, όμως φαίνεται ότι ο δρόμος προς μια «μεγάλη συμφωνία» όπως έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα είναι «σπαρμένος με ροδοπέταλα».

Μπορεί Λονδίνο και Ουάσινγκτον να έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς, μια σχέση η οποία διαχρονικά χαρακτηρίζεται ως «ειδική» και δύο ηγέτες οι οποίοι εκτός από ταυτόσημες απόψεις δηλώνουν φίλοι, ωστόσο σε πολλά θέματα, υπάρχουν πολλοί «αστερίσκοι».

Σημειώνεται ότι πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου στη Βρετανία, το ζήτημα του NHS του εθνικού συστήματος υγείας είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όταν ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε ότι στη νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας μετά το Brexit θα δοθεί η ευκαιρία στις αμερικανικές εταιρείες να χρεώνουν ακριβότερα τα φάρμακα που πωλούν στη Βρετανία και να παρατείνουν τις πατέντες τους, αντί να επιτρέπουν την κυκλοφορία φθηνότερων γενοσήμων – κάτι που οι ΗΠΑ επέβαλαν στη νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό. 

Η γεωργία αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των συνομιλιών, δεδομένου πως το Λονδίνο τάσσεται κατά των γενετικών τροποποιημένων αμερικανικών προϊόντων και της χορήγησης αντιβιοτικών στα πουλερικά.

Ωστόσο το πιο καυτό ζήτημα είναι αυτό της Κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Huawei, ύστερα από την  απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να της παραχωρήσει περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, παρά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον. Παρά τις διαβεβαιώσεις του συμβούλου του Τραμπ, Λαρι Κούντλοου ότι το θέμα δεν σταθεί εμπόδιο στη συμφωνία,  ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση του Λονδίνου για τη Huawei θα μπορούσε να πλήξει τις μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο ίδιος ο Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βρετανίας αναβαθμίζοντας το δίκτυο επικοινωνιών 5G σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι όσοι αντιτίθενται στη χρήση εξοπλισμού της κινεζικής Huawei στα νέα δίκτυα 5G θα πρέπει να έχουν κάποια "εναλλακτική" τεχνολογία να προτείνουν.

Με φόντο τα παραπάνω, ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph ήρθε να ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά». Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει πλήρη επανεξέταση των «στρατηγικών της στοιχείων», όπως κατασκοπευτικά αεροπλάνα, λόγω της απόφασης του Λονδίνου να δώσει πρόσβαση στη Huawei. 

Μένει λοιπόν αν φανεί αν ο Τραμπ ο οποίος κομπάζει για τις ικανότητες του στις εμπορικές συμφωνίες θα καταφέρει να πείσει τον φίλο του Τζόνσον να «παρατηρήσει» την Huawei...

AP PHOTO