O Τραμπ άναψε το πράσινο φως για πώληση F-35 στα ΗΑΕ

O Τραμπ άναψε το πράσινο φως για πώληση F-35 στα ΗΑΕ

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να πουλήσει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές βδομάδες μετά που η χώρα κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων και φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πλέον η πόρτα για ισχυρότερη συνεργασία του αραβικού κράτους στον στρατιωτικό τομέα με τις ΗΠΑ.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ανεπίσημα σε βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνήθως ανακοινώνει τις πωλήσεις όπλων σε άλλες χώρες, δεν το διέψευσε.

Το Ισραήλ αρχικά είχε αντιταχθεί στην πώληση των F-35 σε αραβικές χώρες, όμως ήρε τις αντιρρήσεις του, αφού έλαβε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του στην περιοχή. «Όλοι μας αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν.

Το σχέδιο αυτό, για το οποίο είχε εκφράσει ανησυχίες το Ισραήλ, θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο.

Στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Έλιοτ Έντζελ υποστηρίζει ότι η απόκτηση αυτών των μαχητικών τελευταίας γενιάς από τα ΗΑΕ «θα αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στον Κόλπο και θα επηρεάσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ», του κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Το να σπεύσουμε για να πουλήσουμε (τα F-35) δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η συναλλαγή θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ, ιδίως αν και άλλες αραβικές χώρες, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, ζητήσουν και αυτές να αποκτήσουν τέτοια αεροσκάφη. «Το τίμημα για την εξομάλυνση (σ.σ. των σχέσεων των αραβικών χωρών) με το Ισραήλ, θα είναι η εξάπλωση του προηγμένου εξοπλισμού; Και είναι λογικό αυτό;» διερωτήθηκε.

AP Photo/Wilson Ring