Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρησή στρατιωτών από τη Γερμανία

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρησή στρατιωτών από τη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την από ημερών φημολογία ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μειώσουν κατά 9.500 τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία.Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος παραπονέθηκε για μια ακόμα φορά ότι η Γερμανία δεν δαπανά αρκετά για την Άμυνα, όπως απαιτείται από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, έως ότου η Γερμανία δαπανήσει περισσότερα, οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τους στρατιώτες τους. Ο Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα τη Γερμανία, διότι κατ’ αυτόν δεν συνεισφέρει τα ποσά που της αναλογούν.

Από το 2021 η Γερμανία θα συμβάλλει στο κοινό ταμείο της νατοϊκής συμμαχίας με το ίδιο ποσοστό επί του ΑΕΠ όπως οι ΗΠΑ. 

Δημοσιεύματα πριν από περίπου δέκα ημέρες του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Wall Street Journal, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 9.500 από τους 34.500 στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν σε αμερικανικές βάσεις επί γερμανικού εδάφους, πιθανότατα ως απάντηση για την άρνηση της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στη Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα στις ΗΠΑ.

Ωστόσο τα σχέδια του επιτελείου Τραμπ αναμένεται να συναντήσουν σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου. Ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο αυτό. Ο Τζόνσον ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και προεδρεύει της υποεπιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας με αντικείμενο την Ευρώπη είπε "Θα φροντίσω να μην γίνει ποτέ πράξη, πρόκειται. Μένω έκπληκτος. Η παρουσία μας στην Γερμανία είναι σημαντική για όλους τους συμμάχους μας". 

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζιμ Αινχοφ, ενώ την ίδια ώρα 22 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έγραψαν επιστολή στον Τραμπ ζητώντας να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. 

(AP Photo/Frank Rumpenhorst)