Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από την Κίνα για τον κορονοϊό

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από την Κίνα για τον κορονοϊό

H Ουάσινγκτον μπορεί να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για την πανδημία του κορονοϊού σύμφωνα με τον  Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επανέλαβε ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

"Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα», επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος, «η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην εξαπλωθεί στον πλανήτη."

Ερωτηθείς σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ο Τραμπ απάντησε: "Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό. Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο."

Σύμμαχος του Τραμπ στο παραπάνω ενδεχόμενο αναμένεται να είναι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου, οι οποίοι ζητούν "Η Κίνα να πληρώσει το τίμημα." Ένας εξ αυτών, είναι ο Γερουσιαστής από το Αρκάνσας Τομ Κοτον, ο οποίος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "Ο ιός είναι προϊόν εργαστηρίου. Ο Κοτον μαζί με τους Μάρκο Ρούμπιο και Τζος Χοουλι προωθούν νομοσχέδιο βάση του οποίου, οι ΗΠΑ θα πρέπει σταδιακά να διακόψουν την εφοδιαστική αλυσίδα με την Κίνα. Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών Γερουσιαστών, όπως ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος με τη Χίλαρι Κλίντον, Τιμ Κέιν και η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. 

Με φόντο τα παραπάνω, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που υπέβαλλε αγωγή εναντίον του Πεκίνου για τον χειρισμό του κορονοϊου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ ο οποίος αναφέρθηκε στα 6.000 κρούσματα και τους 220 θανάτους που έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής στην πολιτεία "Η Κίνα φέρει ευθύνες για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση του κορονοϊου, δεδομένου ότι είπε ψέματα εσκεμμένα στον πλανήτη."