Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ζήτησε λύση δύο κρατών για το Κυπριακό στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, με τον Τουρκοκύπριος ηγέτη να το παραδέχεται και να υποστηρίζει πως «αν υπάρχει μέθοδος, θα την επιστρέψω», καθώς και ότι δεν το χρησιμοποίησε ποτέ.

Υπολογίζεται πως 140.000 Τουρκοκύπριοι έχουν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλοι 140.000 άλλα επίσημα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η πλειοψηφία του «αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε πως οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», για να λάβει την απάντηση ότι ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και σχεδόν όλα τα μέλη του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους.

Ο Τατάρ με γραπτή του δήλωση ισχυρίζεται πως πολλοί πολίτες του ψευδοκράτους «έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαφορετικούς σκοπούς» και δεν σημαίνει πως είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, αυτό είναι αποτέλεσμα της επιβολής της ελληνοκυπριακής νοοτροπίας, την οποία τώρα οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως ως ένα άτομο που γεννήθηκε το 1960 ήταν φυσικό για αυτόν να έχει πιστοποιητικό γέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως όλοι οι άλλοι, με βάση της πρακτικές εκείνης περιόδου και πως η απόφασή του ήταν να ακυρώσει αυτό το πιστοποιητικό.

Ισχυρίστηκε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασάδης απέκρυψε τους λόγους για τους οποίους, Τουρκοκύπριοι έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστήριξε πως μετά τα γεγονότα του 1963, οι Τουρκοκύπριοι αποκλείστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματά τους έτυχαν σφετερισμού.

«Αυτή η παραβίαση δικαιωμάτων» είπε «συνεχίζεται σήμερα. Επιπρόσθετα ενώ εφαρμόζονται άδικα εμπάργκο και απομόνωση εναντίον των Τουρκοκυπρίων, εμποδίζεται η ελευθερία τους να ταξιδεύουν». Πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διάφορους λόγους, όπως λόγους υγείας, για σπουδές κ.λπ.

Είπε πως όσοι έχουν ταυτότητα ή διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολίτες του ψευδοκράτους, και ως εκ τούτου η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως «οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες μας» δεν έχει αξία.