7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού, είπε να αλλάξει Ουρανό

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού, είπε να αλλάξει Ουρανό
Eurokinissi

«Πέθανε ο Πρίγκιπας» κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Κι ευθύς έπεσε μια σιωπή κι ένας θρήνος υπόκωφος σα να χανόταν μαζί του και ο γνωστός κόσμος. Όσο καιρό να μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, όσες φορές η φύση σοφά προειδοποιούσε τους πάντες, για όλο τον κόσμο που, κυριολεκτικά, τον λάτρεψε, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν αθάνατος.

Αλλά κι όσοι σταθήκανε μια ζωή τάχα μου διακριτικά απέναντι, εντούτοις την έβλεπαν τη λάμψη όταν ανέτειλε επί σκηνής ο Τόλης, κατανοούσαν απολύτως εκείνο που είχε πει ο Ζαμπέτας:

«Και φρούτα στη λαϊκή να πούλαγε ο Τόλης, θα ήταν σταρ.»

Η ζωή του ήταν το παραμύθι της «Σταχτοπούτας» απ’ την ανάποδη:

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στη Μικρασιατική συνοικία της Κοκκινιάς του Πειραιά από Μικρασιάτες γονείς. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (είχε 11 αδελφές). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Στο μουσικό στερέωμα καθιερώθηκε το 1968 με την «Αγωνία» του Γιώργου Ζαμπέτα. Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ο δίσκος ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή, κι αυτό ήτανε.

Ωστόσο, είχε ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον Πρίγκιπα να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από κείνους που δεν λάτρεψαν το Βοσκόπουλο. Γιατί ο Βοσκόπουλος αμφισβητήθηκε. Αλλά έτσι δεν γίνεται με όσους εμπνέουν πάθη;

Η μεγάλη πορεία



Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.


Το 2000 βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.
Το 2005 τραγούδησε σε 5000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα, ένα σχήμα που αποτέλεσε το talk of the town της χρονιάς.

Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο για τη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι:

«Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δηλώνει ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος δήλωσε: «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη».

Η συνάντηση αυτή των δύο καλλιτεχνών στη σκηνή μετά από 40 χρόνια ήταν μόνο η αρχή αφού τον χειμώνα του ιδίου έτους ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας τη μουσική παράσταση «και να που ξανασυναντιόμαστε» σε γνωστό νυχτερινό κέντρο των Αθηνών.

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που ‘χουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, γιατί έτσι ήταν πάντα με τις γυναίκες της ζωής του ο Τόλης.

Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο «Αποκοιμήθηκα» το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όμως, είναι το ότι ξεκίνησε από το Θέατρο ο Τόλης. Εξ ου και η ιδιαίτερη σκηνή παρουσία στο τραγούδι, «Το θέατρο το πήρα μαζί μου», δήλωνε.

Έχει πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε ιερά τέρατα της ηθοποιίας όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου, η Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: «Οι εραστές του ονείρου» (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), «Τραγούδα θεατρίνε» (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη),» Ήρθες σαν όνειρο» (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Ευτύχησα τότε να κάνω και την πρώτη κοινή τους συνέντευξη. Έλαμπε ο Τόλης, στη σκηνή, στη ζωή του, γενναιόδωρος και ο απόλυτος σταρ, όπως πάντα.

Η προσωπική του ζωή
 

Η Γκερέκου, όπως σοφά είχε δηλώσει και στη συνέντευξη ήτανε το λιμάνι του.

Αλλά η ερωτική του ζωή, υπήρξε κατ’ εξοχήν, ταραχώδης.

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της αλλά και με τη γνωστή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έχει κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 - 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 - 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του) (1990 - 1996) και την πρώην ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με την Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.



Η Δισκογραφία του Τόλη:

1967 - Αναμνήσεις

1968 - Αγωνία

1970 - Αδέλφια μου αλήτες πουλιά

1970 - Σε ικετεύω

1971 - Μια αγάπη

1972 - Στιγμές αγάπης

1972 - Στοιχηματίζω

1972 - Τόλης Βοσκόπουλος

1973 - Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)

1973 - Ας είμαστε ρεαλιστές

1974 - Μαρινέλλα Βοσκόπουλος

1974 - Εγώ κι εσύ

1975 - Εγώ τι έχω και τι θάχω

1976 - Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)

1976 - Όταν τραγουδώ

1976 - Σμυρνέϊκα και Λαϊκά

1977 - Είναι το κάτι που μένει

1977 - Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

1978 - Τραγούδα θεατρίνε

1979 - Μέρα νύχτα παντού

1980 - Τόλης Βοσκόπουλος 80

1981 - Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)

1981 - Καρδιά μου μόνη

1982 - Δε θέλω να θυμάμαι

1983 - Είσαι δικιά μου

1984 - Περασμένες μου αγάπες

1985 - Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)

1985 - Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960

1985 - Τώρα

1985 - Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)

1986 - Αμέτρητα γιατί

1987 - 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου

1987 - Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι

1988 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του

1989 - Μεγάλες Ερμηνείες

1989 - Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2

1990 - Για πάντα

1990 - Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα

1990 - Όλη η αλήθεια

1990 - Επιτυχίες Α΄προβολής

1991 - Στάζεις έρωτα

1992 - Εγώ κι εσύ

1993 - Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες

1993 - Κοντά σου εγώ

1994 - Τα κλασικά του Τόλη

1995 - Ανεπανάληπτος

1995 - Τα Ερωτικά

1995 - Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 - 1971

1996 - 16 Ζεϊμπέκικα

1996 - Μάτια φεγγάρια

1996 - Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια

1997 - Εγώ αγαπώ μόνο μία

1998 - Ήρθες σαν όνειρο

1999 - Η νύχτα γέμισε με φως

2000 - Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του

2000 - Τα Ερωτικά

2001 - Live 2000 - 2001

2002 - Η σωστή απάντηση

2000 - Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2

2002 - Τραγουδά Βοσκόπουλο

2003 - Καλή σου τύχη

2003 - 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)

2005 - Αντίθετο ρεύμα

2006 - Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)

2006 - 14 Μεγάλα τραγούδια

2006 - Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)

2006 - Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)

2007 - Να με κοιτάς στα μάτια

2007 - Χρυσή δισκοθήκη

2008 - Στο πέρασμα του χρόνου

2008 - Χρυσή δισκοθήκη Νο 2

2009 - 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)

2009 - Το λαϊκό τραγούδι Νο 7

2009 - Τόλης Βοσκόπουλος

2009 - Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

Συμμετοχές:

Αναμνήσεις (Δούκισσα)
Αγόρι μου (Δούκισσα)
Εγώ κι Εσύ (Μαρινέλλα)
Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος (Μαρινέλλα)
Σ' αγαπώ (Μαρινέλλα)
Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Αντώνης Ρέμος)
Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία (Γιώργος Λεμπέσης)
Μια γυναίκα φταίει (Βασίλης Καρράς)
Ελλάδα γειά σου (Βασίλης Σαλέας)
Της ψυχής μου τα κρυμμένα (Μανώλης Καραντίνης)

Φιλμογραφία:

Η αγάπη είναι ελέφαντας (1999)
O άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) ..... Κυριάκος Λιάπης - Άρης Καίσαρης
Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971) .... Βαντάρ
Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Τόλης Βοσκόπουλος
Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971) .... Στέφανος
Aναστενάζουν οι πενιές (1970) .... Νίκος Τερζής
Το όνειρο της Κυριακής (1970) .... Άγγελος Κομνηνός
Σε ικετεύω αγάπη μου (1970) .... Μάνος Φωτίου
Αγωνία (1969) .... Αλέξης Καρνέζης
Eλπίδες που ναυάγησαν (1968) .... Γιώργος Πατέλης
Kαταραμένη ώρα - Τραγούδησέ μου μανούλα (1968) .... τραγουδιστής
Mείνε κοντά μου, αγαπημένε (1968) .... Αλέξης Βαλίδης
Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) .... Δημήτρης
Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967) .... Tάκης Ρώτας (και συνθέτης, τραγουδιστής)
Τ' αδέλφια μου (1966) .... Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) .... Γιώργος Αναγνώστου και Ρωξάνη Αργυροπούλου
Ο θαλασσόλυκος (1964)
Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
Ο Γιάννης τα' κανε θάλασσα (1964) .... Λάκης
Kάτι να καίει (1963) .... Πέτρος (τραγούδι)
Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη (1963)
Tρεις κούκλες κι εγώ (1960) .... κομφερανσιέ σε νυχτερινό κέντρο

Μικρή αποτίμηση μιας καθ’ όλα λαμπερής ζωής:

«Ο μόνος σταρ στην Ελλάδα είναι ο Τόλης», δήλωνε ο Πάριος. Κι ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Ο Γιώργος Γερολυμάτος είχε δηλώσει πως τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές για να του μοιάσουν, σπάγαν το δόντι.

Για τους φανατικούς θαυμαστές του υπήρξε «ο Πρίγκιπας». Κι ίσχυε αυτό που έλεγαν χαρακτηριστικά «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου».
Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πτώση- Τα προβλήματα υγείας:

Ο πρίγκιπας του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες του zinapost.gr.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος βύθισε στο πένθος τη σύζυγό του Άντζελα Γκερέκου και την κόρη του Μαρία λίγες μόλις μέρες πριν από τα γενέθλια του, που είναι στις 26 Ιουλίου.
Τον περασμένο Μάιο ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε αισθανθεί μια δύσπνοια, καθώς έχει ένα χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, το οποίο τον ταλαιπωρεί. Μάλιστα όλο το διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έμενε σπίτι του.

Απόψε όλο το ίντερνετ θρηνεί τον μοναδικό σταρ που πια βασίλεψε. Μαζί και την ζωή μας που εδώ και λίγο καιρό, άλλαξε δρόμο.

Ο Χρήστος Χωμενίδης συγκινημένος έγραψε:

«Ό,τι λέμε λάμψη, γοητεία, από σκηνής γενναιοδωρία, χάρισμα, το διέθετε στον ύψιστο βαθμό ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Τον είχα δει πολλές φορές στην πίστα - σε συνάρπαζε, σε μάγευε. Ακόμα και αν τα τραγούδια του δεν ήταν τού γούστου σου (στην πραγματικότητα έχει πει αριστουργήματα), το αίσθημά του υπερέβαινε κάθε ρεπερτόριο, κάθε γούστο.
Ίσχυε απολύτως εκείνο που είχε πει ο Ζαμπέτας: «Και φρούτα στη λαική να πούλαγε ο Τόλης, θα ήταν σταρ.»
Στο πρόσωπο του Τόλη Βοσκόπουλου οι Έλληνες χάνουν τον δικό τους Σινάτρα, τον δικό τους Αζναβούρ.»

Κι όσοι τον πλησιάσαμε έστω και λίγο είδαμε πως έλειωνε, διαλυόταν όταν ερωτευόταν, όταν σε γνώριζε απλώς, για τους δικούς του, τους φίλους, τις γυναίκες, απλώς για τον Άλλον.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος τα έδινε όλα (κι αυτά που δεν είχε) γι’ αυτό κι αγαπήθηκε τόσο…