Ο Τιτέ δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον για τον Νεϊμάρ

Ο Τιτέ δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον για τον Νεϊμάρ

«Κόουτς, όταν είμαι καλά από άποψη φυσικής κατάστασης και ψυχολογικά, μπορώ να κάνω τα πάντα», αυτή ήταν μια από τις ατάκες που είπε ο Νεϊμάρ στον προπονητή της Εθνικής Βραζιλίας, Τιτέ, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ανοιξε τα μάτια στον έμπειρο τεχνικό. Διότι για το μεγάλο ραντεβού στα γήπεδα της Ρωσίας κατά κάποιο τρόπο είχε προσπαθήσει να... ταιριάξει τον Νεϊμάρ στη φιλοσοφία του και όχι να ταιριάξει αυτός τη δική του στα χαρακτηριστικά του αστέρα του. Ο Τιτέ κατέληξε πως «όταν έχεις έναν παίκτη με τέτοιες αρετές πρέπει να “χτίσεις” γύρω του κάτι διαφορετικό».

Στο Μουντιάλ, ο Νεϊμάρ ζητούσε και έπαιρνε τη μπάλα πολλές φορές μακριά από τις περιοχές όπου θα μπορούσε να κάνει ζημιά. Ο «Νέι», ωστόσο, δεν μπορούσε να είναι η αρχή και το τέλος των φάσεων της Βραζιλίας. «Ετσι, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τη δομή μας. Να λαμβάνει λιγότερες φορές τη μπάλα, αλλά σε σημεία που να του προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη δημιουργία και στην εκτέλεση», συνεχίζει ο Τιτέ. Αυτή τη βερσιόν της Βραζιλίας παρακολουθήσαμε στο Copa América του 2019 που σήκωσε το τρόπαιο, ενώ ήταν πιο εμφανές και πιο καλά δουλεμένο το πλάνο στη διάρκεια των αγώνων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 (η Βραζιλία έχει 6/6) καθώς και στην πρεμιέρα της στο Copa América 2021. Στο 3-0 επί της Βενεζουέλας στο «Εστάδιο Νασιονάλ Μανέ Γκαρίντσα», ο Νεϊμάρ σκόραρε με πέναλτι κι έδωσε μια ασίστ.

Εφτασε στα 67 γκολ σε 106 συμμετοχές. Εχει δέκα λιγότερα από τον Πελέ, τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών για την «σελεσάο». Πετυχαίνει 0,63 γκολ ανά ματς, όσα κι ο Ρονάλντο Ναζάριο (62 γκολ σε 98 συμμετοχές), ενώ καλύτερη αναλογία είχαν ο Ζίκο (0,68 – 48 γκολ σε 71 ματς), ο Ρομάριο (0,55 – 55 γκολ σε 70 ματς) και φυσικά ο «βασιλιάς» (0,84 – 77 γκολ σε 92 ματς). Το επίτευγμα κι ο νέος ρόλος του ποδοσφαιριστή που παίζει το ρόλο του δημιουργού και του εκτελεστή έφεραν και πάλι στην επιφάνεια τις συγκρίσεις. «Σας παρακαλώ, μην πάμε σ' αυτό το μονοπάτι ξανά. Είναι κύκλοι, εποχές, δεν μπορούμε να τους συγκρίνουμε. Είμαστε τυχεροί που σ' αυτή τη χώρα έχουμε δει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές», είπε ο Τιτέ.

Ο «Νέι» στη Βραζιλία κάνει αυτό που του αρέσει και σε σύγκριση με την Παρί Σεν Ζερμέν έχει την υγεία του. Στο «Παρκ ντε Πρενς», οι τραυματισμοί δεν του έχουν επιτρέψει πολλές φορές να είναι ο εαυτός του και να δείξει πως είναι σταθερά από τους καλύτερους στον κόσμο. Ανανεώνοντας με το γαλλικό σύλλογο ως το 2025 ελπίζει να δημιουργηθεί και εκεί το ίδιο... οικοσύστημα αν και δεν είναι εύκολο λόγω και της παρουσίας του Κιλιάν Εμπαπέ.