Πορεία σύγκρουσης Ιταλίας - ΕΕ για το μεταναστευτικό

Πορεία σύγκρουσης Ιταλίας - ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε σήμερα τους εταίρους της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για «υποκρισία», αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία που θα επίλυε το θέμα με το ιταλικό πλοίο Diciotti, όπου παραμένουν 150 πρόσφυγες και μετανάστες, προειδοποιώντας για συνέπειες από τη στάση της Ρώμης σε άλλα ζητήματα.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Τζουζέπε Κόντε σημειώνει ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως… σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι η Ιταλία δεν επέτρεψε στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το πλοίο που έχει αγκυροβολήσει στην Κατάνη έως ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι του να δεχθούν ορισμένους εξ αυτών, ωστόσο η συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες απέβη άκαρπη.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαίωσε την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει τη συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα η ΕΕ αποφάσισε να μας γυρίσει την πλάτη για ακόμα μία φορά», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση που έκανε επίσης στο Facebook ο κ. Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι «στο σημείο αυτό η Ιταλία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει λαμβάνοντας μέτρα μονομερώς».

«Δεδομένου ότι η ΕΕ δεν σέβεται τις συμφωνίες και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, εμείς ως πολιτική δύναμη δεν έχουμε πρόθεση πλέον να τους δώσουμε τα 20 δισ. ευρώ ανά χρόνο που ζητάνε», καταλήγει στην ανάρτησή του, εκφράζοντας τη θέση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.  

Νωρίτερα σήμερα, ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ορισμένοι από τους μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο ξεκίνησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την όλη κατάσταση. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι αυτοί οι μετανάστες «αρνήθηκαν να φάνε το πρωινό τους σήμερα το πρωί».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, σήμερα το απόγευμα, οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα τους, που τους έδωσαν οι Ιταλοί λιμενοφύλακες.

«Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία AP)