«Πρωταγωνιστής» ο Τ. Ερντογάν στο νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo

«Πρωταγωνιστής» ο Τ. Ερντογάν στο νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Στο «στόχαστρο» του Charlie Hebdo μπήκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φιγουράρει στο εξώφυλλο του νέου τεύχους του σε μια άσεμνη γελοιογραφία, όπως συνηθίζει το γαλλικό σατιρικό περιοδικό.

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας και βλέποντας τα γυμνά της οπίσθια να αναφωνεί «Ωωω ο Προφήτης!». Η λεζάντα του πρωτοσέλιδου γράφει χαρακτηριστικά «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έδωσε άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα του Charlie Hebdo με θρησκευτικές γελοιογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν και τον Μωάμεθ, ως απάντηση στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τη μισαλλοδοξία στον απόηχο της δολοφονίας του Σαμιέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο του στο Παρίσι.

Ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Η κίνηση Μακρόν προκάλεσε ωστόσο την έντονη αντίδραση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. ως «φασίστες» και «ναζιστές» και στόχευσε τον γάλλο πρόεδρο προσωπικά χαρακτηρίζοντας τον ψυχοπαθή.

Παράλληλα, ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, εκτιμώντας ότι το Παρίσι ηγείται της πολιτικής αυτής. «Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη μας Μωάμεθ. Και ενάντια στο Κοράνι μας. Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. Το συμβάν με το Charlie Hebdo. Και στους τοίχους άρχισαν να γίνονται επιθέσεις με τη στήριξη του Γάλλου ηγέτη, που έχει την ανάγκη ελέγχου της νοημοσύνης του», είχε πει.

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε, η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποκαλώντας τα σχόλιά του «αρρωστημένη ρητορική» που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη.

Διαβάστε ακόμα:

Τούρκος αναπληρωτής σε Charlie Hebdo: «Είστε μπάσταρδοι»