O ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τα ΜΜΕ στη σκιά των αποκαλύψεων Καλογρίτσα

O ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τα ΜΜΕ στη σκιά των αποκαλύψεων Καλογρίτσα

Σε καθεστώς πανικού λειτουργεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας πως οι αποκαλύψεις για την προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέσα ενημέρωσης μέσω του Νίκου Παππά συνεχίζονται. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι σηκώνονται, ενώ στοχοποιούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί τους οποίους η Κουμουνδούρου καλεί να μη δεχθούν «χυδαία χρηματοδότηση» από την Κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, όταν και εξελέγη στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινήθηκε σε δύο γραμμές. Από τη μια πλευρά στοχοποίησε τα μέσα ενημέρωσης αλλά και προσωπικά συγκεκριμένους δημοσιογράφους, και από την άλλη επιχείρησε, διά του Νίκου Παππά, του στενότερου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα να αποκτήσει επαφές με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα όσα έχουν γίνει είναι γνωστά. Η γάτα των Ιμαλαίων, οι επαφές και οι συζητήσεις έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί χωρίς να έχουν διαψευσθεί.

Όταν ανέλαβε κυβέρνηση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μειώσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να ελέγξει με όλους τους τρόπους τα μέσα ενημέρωσης. Με πιέσεις προς επιχειρηματίες να μη δίνουν διαφήμιση σε όσους ασκούν κριτική αλλά κυρίως με την επιχείρηση να κλείσουν τηλεοπτικοί σταθμοί.

Τον Μάιο του 2015 ο Νίκος Παππάς προιδέαζε για τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας στη Βουλή έναν διαγωνισμό για τη διάθεση τηλεοπτικών σταθμών τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υπερέβαιναν τις τρείς με τέσσερις.

Από εκεί και πέρα πραγματοποιήθηκε ένας αγώνας δρόμος για την ανάδειξη καναλαρχών άμεσα συνδεδεμένων ή φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα αναφέρει ο Χρήστος Καλογρίτσας, είναι χαρακτηριστικά αφού πέραν της προσωπιής του εμπολοκής και διένεξης προκύπτουν τα εξής:

1. Από το Φθινόπωρο του 2015 (όπως αναφέρει ο ίδιος) είχε συσταθεί ομάδα με επικεφαλής τον Νίκο Παππά και με τη συμμετοχή και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός στα μέτρα και σταθμά του Μεγάρου Μαξίμου και με σκοπό να δοθεί η μια άδεια σε αυτόν.

2. Τα όσα έχουν αποκαλύψει ο Βαγγέλης Μαρινάκης αλλά και ο Δημήτρης Κοντομηνάς επιβεβαιώνονται και από τον Χρήστο Καλογρίτσα σε οτι αφορά τις συναντήσεις που κανονίστηκαν όταν η υπόθεση της χρηματοδότησής του δεν ολοκλήρώθηκε, από τον Νίκο Παππά.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας αναφέρει και άλλα. Όλα συγκλίνουν στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε διακαώς να ελέγξει τα ΜΜΕ και κυρίως να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα κανάλι που θα δίνει λόγο και αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Η αποτυχία του εγχειρήματος, του σχεδίου που είχε καταρτιστεί οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη στοχοποίηση των Μέσων. Στοχοποίηση που συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μετά την απώλεια της εξουσίας.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση με την οποία καλούνται από την Κουμουνδούρου τα Μέσα Ενημέρωσης να μη αποδεχθούν την «χυδαία χρηματοδότηση» στα πλαίσια καμπάνιας για τον Κορονοιό. Με τον τρόπο αυτό βάζει στη μέση τον Τύπο και δείχνει με το δάχτυλο τα Μέσα Ενημέρωσης, έτσι ώστε αν λάβουν αμοιβή για τη διαφήμιση να χαρακτηριστούν άμεσα συνδεδεμένα με την Κυβέρνηση αν όχι να θεωρηθεί πως αποδέχονται ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να τα εξαγοράσει, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε επί της ουσίας είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Δείχνει απλά την πρόθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σηκώσει τους τόνους και να πετάξει στην εξέδρα την μπάλα σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν τον Νίκο Παππά και την επιχείρηση δημιουργίας του «ΣΥΡΙΖΑ Chanel».

Η στόχευση είναι σαφής. Και επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μόλις την προηγούμενη εβδομαδα, όταν δηλαδή οι νέες αναφορές του Χρήστου Καλογρίτσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε σε μια άκρως επιθετική ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια για να καταγγείλει την Κυβέρνηση σε ιδιάίτερα υψηλούς τόνους.

Είναι κάτι περισσότερο από σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ διάγει χειρότερες ημέρες και από αυτές μετά την εκλογική ήττα του 2019. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 20% με τη διαφορά, 14 μήνες μετά τις εκλογές να φθάνει ορισμένες φορές σε ντάμπλ σκορ.

Στο εσωκομματικό πεδίο οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με τον ίδιο να φθάνει στο σημείο να ανοίγει μέχρι και θέμα απομάκρυνσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική ομάδα εφόσον συνεχίζει να ασκεί κριτική και να επισημαίνει σημεία που κατά τον ίδιο απέχουν των «αξιών» της Αριστεράς.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες που αφορούν στον Νίκο Παππά. Τον στενότερο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να τον στηρίξει με κάθε τρόπο. Ακόμη και με το να αφήσει στο συρτάρι τα σχέδια που προέβλεπαν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία και τα οποία καταρτίζονται όλη την περίοδο της διακυβέρνησης μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.