Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ποινικός Κώδικας και το κακούργημα που έγινε πλημμέλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ποινικός Κώδικας και το κακούργημα που έγινε πλημμέλημα

3 Ιουνίου 2019. Οι πολίτες αναμένουν την προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα όπως ο ίδιος είχε εμμέσως προαναγγείλει το βράδυ των ευρωεκλογών μετά τη βαριά ήττα. Φευ! Η ημέρα αυτή επελέγη για να κατατεθεί στη Βουλή, άρον άρον ο νέος ποινικός κώδικας, που μεταξύ άλλων προέβλεπε και τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Με τον Στ. Κοντονή να επανέρχεται και να δηλώνει έτοιμος να καταθέσει και στοιχεία.

«Αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών» δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της βαριάς ήττας των ευρωεκλογών προσδιορίζοντας ουσιαστικά ως ημέρα τη 3η Ιουνίου, τη Δευτέρα μετά το κλείσιμο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση.

Όμως αντί να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έφτασε στη Βουλή ο νέος Ποινικό Κώδικας ο οποίος ψηφίσθηκε την 6η του ιδίου μήνα και μετατράπηκε σε νόμο του κράτους προκαλώντας αντιδράσεις για σειρά διατάξεων όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, αλλά και αυτή σχετικά με τις εγκληματικές οργανώσεις και τους επικεφαλής τους φωτογραφίζοντας όπως έχει κατ επανάληψη καταγγελθεί την τύχη της Χρυσής Αυτής.

Τέσσερις ημέρες μετά την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, ο οποίος προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του βιασμού και τις σχετικές ποινές, ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές για τις 7 Ιουλίου.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για να ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα που προκάλεσε αντιδράσεις και από το εξωτερικό για θέματα διαφθοράς ως προς το σημείο που αγγίζει τη δωροδοκία.

Σε αυτό αναφέρθηκε ο Στ. Κοντονής ο επί ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Δικαιοσύνης, που έχει καταγγείλει ανοιχτά την ηγεσία του κόμματός του για το θέμα αυτό, έχοντας πλέον αποχωρήσει από το κόμμα, κορυφαίο στέλεχος του οποίου υπήρξε.

Με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Σταύρος Κοντονής κατηγόρησε ευθέως των ΣΥΡΙΖΑ για το ύψος των ποινών που προβλέπει ο ποινικός κώδικας ο οποίος ψηφίσθηκε άρον άρον.

Και τώρα με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα όπου τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνειας χωρίς κομματικές παρωπίδες επανέλαβε την αναφορά που είχε κάνει τον περασμένο Οκτώβριο για μια ακόμη διάταξη του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή στην κυριολεξία στην εκπνοή της κυβερνητικής του θητείας.

Πρόκειται για τη διάταξη σχετικά με τη δωροδοκία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε πλημμέλημα. Ο Στ. Κοντονής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό action 24 ήταν κάθετος.

«Άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα» είπε προσθέτοντας με έμφαση ότι «Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά».

Και δεν σταμάτησε εκεί. «Έχω υπόψιν μου» τόνισε «συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω»

Συνέχισε δε σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε να κάνει κάθαρση, να φέρνει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο»

Και κατέληξε «Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι' αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών».

Τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Ν.Δ επανέφερε το κακούργημα. Όμως οι δίκες που είχαν προγραμματιστεί ενώ οι υποθέσει μέχρι τις 18 του ίδιου μήνα μπαίνουν στο συρτάρι δεδομένου ότι εφαρμόσθηκε ο ψηφισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ Ποινικός Κώδικας.

Το ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο αφορά στη βιασύνη κατάθεσης και ψήφισης τότε του νέου Ποινικού Κώδικα που περιελάμβανε και την ως άνω διάταξη.

 Η δε αναφορά του Στ. Κοντονή ότι προτίθεται να καταθέσει σε οποιαδήποτε αρμόδια, άρα εισαγγελική, αρχή τον καλέσει ανοίγει ένα νέο ζήτημα για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τους σκελετούς στην ντουλάπα της Κουμουνδούρου που δείχνουν να προκαλούν έντονη ανησυχία. Σε σημείο που το σκληρό ροκ και η τακτική του πετροπόλεμου που φτάνει ακόμη και στην υιοθέτηση της υπόθεσης Κουφοντίνα και των αιτημάτων του να δημιουργεί εντυπώσεις και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα.