Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στα σκοινιά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στα σκοινιά»

Ξάφνου το πολιτικό σκηνικό δείχνει να έχει πάρει φωτιά. Η τοξικότητα, η επιθετικότητα, οι ακραίες εκφράσεις, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στα τηλεπαράθυρα, εκτοξεύουν ένταση, θυμό και λούμπεν συμπεριφορές. Η εχθροπάθεια χτυπάει κόκκινο (ο ΣΥΡΙΖΑ εξ ιδιοσυγκρασίας φίλερις, ούτως ή άλλως), σε σημείο που ο μετέπειτα υπερτονισμένος διαχωρισμός των κάποτε «μπλε και πράσινων καφενείων», να μοιάζει με θύμηση… ειδυλλιακών στιγμών της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Η πιο πρόσφορη και εύκολη επεξήγηση της λυσσώδους επιθετικότητας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρείται το γεγονός της μακρόχρονης δημοσκοπικής της καθήλωσης, και η πίεση που της ασκεί η διαφαινόμενη άνοδος του ΚΙΝΑΛ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη.

Σαφώς έχουν βάση αληθείας αυτά, όπως στη συγκυρία υπεισέρχεται και μια τρίτη παράμετρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα σκοινιά καθώς, μετά από αρκετά μακρόσυρτη διαδικασία, ωριμάζουν στη Δικαιοσύνη δύο υποθέσεις. Το «Ρασπούτιν- gate», και η «σκευωρία της Νοβάρτις» (τα εισαγωγικά τύποις, αφού ισχύει το τεκμήριο της αθωότητος).

Έτσι Φεβρουάριος και Μάρτιος αναμένεται να είναι θερμοί και αποκαλυπτικοί. Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετά τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου, έλαβε κλήση για να απολογηθεί ως κατηγορούμενη στην υπόθεση Novartis! Η ίδια βέβαια ως έχει δικαίωμα, δήλωσε ότι εδώ και τρία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια να μετατραπεί το τεράστιο διεθνές σκάνδαλο σε «σκευωρία Novartis».

Αν ισχύει ο ισχυρισμός της - όπως οι ισχυρισμοί όλων που καλούνται ως κατηγορούμενοι - τι ευτυχέστερο από το να μπορέσουν να τα αποδείξουν στη Δικαιοσύνη, ώστε να κλείσουν τα στόματα των σπιλωτών τους;

Ειδικά η μαρτυρία της ιδίας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ως πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, θα εξηγήσει (φανταζόμαστε) για ποιο λόγο σε όλες τις χώρες όπου εκκολάφτηκε το διεθνές σκάνδαλο, διερευνήθηκαν γιατροί και υψηλόβαθμοι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ στην Ελλάδα οι ένοχοι βρέθηκαν μόνο στο πρόσωπο δέκα πολιτικών προσώπων υψηλών κλιμακίων, μεταξύ των οποίων και δυο Πρωθυπουργοί, εκ των οποίων ο ένας υπηρεσιακός ενός μηνός.

Παράλληλα, για αύριο έχει κληθεί σε απολογία ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Χθες για το παρασκήνιο του διαγωνισμού των αδειών (2016), απολογήθηκε στον Άρειο Πάγο ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας (των γνωστών βοσκοτοπίων).

Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να απέδωσε στον κ. Παππά τον ρόλο του οργανωτή του σχεδίου (που έχει δικαίως ερμηνευθεί ως σχέδιο καθυπόταξης της ενημέρωσης), όπως είχε κάνει άλλωστε και ενώπιον της Βουλής, αλλά και με τη μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη για την αντιδικία του με τον λιβανέζικο όμιλο CCC.

Στη συνέχεια, στις 16 και 18 Φεβρουαρίου έχουν κληθεί σε απολογία για εμπλοκή στο λεγόμενο «Ρασπούτιν- gate», ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης, και ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης. Μετά τα μη πολιτικά πρόσωπα θα έρθει η σειρά του λαμπρού αστέρος της υπόθεσης, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος… αποκάλυψε το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους»!

Οι δύο υποθέσεις έχουν αρκετά χρονοτριβήσει, αλλά ωρίμασε - ας ελπίσουμε - η δικαστική διαλεύκανσή τους. Αρκεί να μην παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες με πρόσχημα κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους. Ιδιαίτερα το Ειδικό Δικαστήριο που σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακής (Καθημερινή) βρίσκεται στον αέρα, ελλείψει του απαιτούμενου αριθμού ανώτατων δικαστών στον Άρειο Πάγο (υποθέτουμε βέβαια οι καθ΄ ύλην πολιτικοί αρμόδιοι θα έχουν μεριμνήσει).

Σε κάθε περίπτωση ανοίγει το καπάκι για τις δύσοσμες υποθέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και το κόμμα έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει τείχη άμυνας. Και αυτά δεν θα είναι ο ορθός λόγος που ποτέ δεν ήταν, αλλά οι οργίλες φωνές, οι πύρινες καταγγελίες, η εχθροπάθεια, το μίσος, η δολοφονία χαρακτήρα, η απαξίωση των αντιπάλων.

Έπιασε μια φορά γιατί αφορούσε τα πολιτικά πεπραγμένα του «παλιού πολιτικού συστήματος». Τώρα όμως θα υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων.