Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την Ακρόπολη πολύ καλύτερη από ό,τι την άφησε

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την Ακρόπολη πολύ καλύτερη από ό,τι την άφησε

Τόσο δύσκολα τα βρήκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκε χθες στην δήθεν τσιμεντωμένη Ακρόπολη, ώστε ούτε δελτίο Τύπου έβγαλε, ούτε δηλώσεις έκανε. Η λαλίστατη Σία Αναγνωστοπούλου, ο επί παντός επιστητού τοποθετούμενος Πάνος Σκουρολιάκος, ο «συνάδελφος» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ (νυν με απόσπαση σε κάποιο γραφείο) Κώστας Στρατής, κατάπιαν τη γλώσσα τους. Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλης Κορρές που τους ξενάγησε, απάντησε σε κάθε απορία. Οι απορίες γεννήθηκαν από συκοφαντικές δημοσιεύεις στα σόσιαλ μίντια, σύμφωνα με τις οποίες, οι διάδρομοι κίνησης επισκεπτών και ΑΜΕΑ στην Ακρόπολη τσιμεντώνονται στις τελευταίες ημέρες.

Παρότι ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ που, προς τιμήν του, αν και δεν είναι υποχρεωμένος, επιβλέπει αυτοπροσώπως το έργο από τη στιγμή που ξεκίνησε εξήγησε, ανάμεσα σε άλλα ότι το τσιμέντο είναι σε ποσοστό 12%. Παρότι σημείωσε πως δεν χρησιμοποιείται οπλισμός παρά μόνο σε 2-3 τμήματα όπου υπήρχαν μεγάλες λακούβες και υπάρχει φόβος να υποχωρήσει ο τεχνητός λίθος. Παρότι ανέφερε πως αυτή είναι η πρώτη φάση του έργου αποκατάστασης της στάθμης των εδαφών στην Ακρόπολη και ότι το συγκεκριμένο έργο μελετάται εδώ και χρόνια, μίλησε σε ώτα μη ακουόντων όπως φαίνεται.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν την καραμέλα που είχαν παπαγαλίσει: «Είναι συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους σε ό,τι αφορά την πολιτιστική κληρονομιά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση με τους πολίτες, που προϋποθέτει ενημέρωσή τους, συνιστά μια επιβεβλημένη δημοκρατική διαδικασία δεν επιδιώκει να παρέμβει στην επιστημονική συζήτηση για το έργο. Είναι υποχρέωσή του όμως να διεκδικήσει τον δημοκρατικό διάλογο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.» δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Καινούργια εποχή, καινούργια ήθη. Στον κ. Σκουρολιάκο, μάλιστα, ξινίζει» ακόμα και ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές: "Δυστυχώς η πληροφόρηση που είχαμε ήταν από έναν και μόνο επιστήμονα» είπε ευθαρσώς. Ωσάν να έπρεπε να έχει στηθεί όλη η ΕΣΜΑ και μαζί το ΚΑΣ στην Ακρόπολη και να τους περιμένει. Και ωσάν οι φορείς που έχει ορίσει η πολιτεία, να μην πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για μείζονα έργα. Και να πρέπει το κράτος να περιμένει τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο για να κάνει έργα. Αυτό που δεν έχει καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όταν αφήνονται στην τύχη τους τα μνημεία, πέφτουν

Στο θέμα παρενέβη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, ΠΟΕ- ΥΠΠΟ. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Δεν… πίστευαν στα μάτια τους ο Κώστας Στρατής και τα άλλα στελέχη του Συριζα που επισκέφτηκαν, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, την Ακρόπολη με αυτά που αντίκρισαν. Ειδικά, ο πρώην υφυπουργός είδε το «έργο» του ολοκληρωτικά κατεστραμμένο.

Δεν βρήκε πουθενά τα μπάζα που άφησε φεύγοντας, δεν βρήκε πουθενά τα γυμνά καλώδια, δεν βρήκε το μονίμως εκτός λειτουργίας αναβατόριο, δεν βρήκε καν τα διαλυμένα αλεξικέραυνα που παρ’ ολίγο να σκοτώσουν κόσμο. Δεν βρήκε τίποτα που να του θυμίζουν την Ακρόπολη που… δημιούργησε.»

Παρακάτω αναφέρουν: «Ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ ενημερώνουμε τον «συνάδελφο», Κώστα Στρατή, πως η καμένη γη που παρέδωσε στην Ακρόπολη δεν υπάρχει. Η Ακρόπολη σήμερα έχει νέο σύγχρονο φωτισμό, έχει νέο σύστημα πυρασφάλειας, έχει σύγχρονα αλεξικέραυνα, ενώ θα έχει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έναν πρωτοποριακό και απολύτως ασφαλή ανελκυστήρα πλαγιάς για να μπορούν άνετα και με αξιοπρέπεια οι συνάνθρωποι μας με κινητικά προβλήματα να φτάσουν στον Ιερό Βράχο. Εκεί θα μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια χάρη στις νέες διαστρώσεις, που και τα θεμέλια των μνημείων προστατεύουν και την προσβασιμότητα των Α.Μ.Ε.Α. εξυπηρετούν, όπως εμπεριστατωμένα εξήγησε ο καθηγητής Μανόλης Κορρές.»

Η Ομοσπονδία έχει εκφράσει και με άλλη ανακοίνωσή της «την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους συναδέλφους που εργάζονται σε Ε.Σ.Μ.Α και Υ.Σ.Μ.Α. και οι οποίοι βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο γνωστών παραομάδων και παραμάγαζων που δρουν, εδώ και χρόνια, εντός και πέριξ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η τελευταία επίθεση στους συναδέλφους -και στον πρόσωπο αυτών συνολικά στο ΥΠ.ΠΟ.Α.- έγινε με αφορμή την εκτέλεση του επιβεβλημένου έργου των νέων διαστρώσεων στην Ακρόπολη. Πρόκειται για ένα έργο απολύτως τεκμηριωμένο, που βελτιώνει σε μέγιστο βαθμό την κίνηση των Α.Μ.Ε.Α στο χώρο του Ιερού Βράχου και ταυτόχρονα προστατεύει τα θεμέλια των μνημείων, όπως έκανε σαφές και με επιστολή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, ακαδημαϊκός, καθηγητής Αρχιτεκτονικής, κ. Μανόλης Κορρές.

Βέβαια, ακόμη και η επιστολή του κ. Κορρέ δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει «τα παιδιά της γκρούπας» και τους ομοτράπεζους τους από το να επιτεθούν με χυδαία διασπορά fake news στο έργο, χρησιμοποιώντας τσιτάτα όπως «τσιμεντάρουν την Ακρόπολη». Προφανής τους στόχος το να «κερδίσουν» πρόσκαιρα εντυπώσεις, επιτιθέμενοι σε θεσμικά όργανα όπως το ΚΑΣ και η ΕΣΜΑ, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια μέρους της κοινής γνώμης για τις διαδικασίες με βάση τις οποίες αποφασίζονται και εκτελούνται τέτοιου είδους έργα στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

Το γενικευμένο κλίμα κούρασης και έλλειψης ενημέρωσης που διέπει κομμάτι του ενεργού πληθυσμού λόγω και της πανδημίας, μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τους απλούς πολίτες που επιτέθηκαν, μέσω social media, για όσους όμως κινούνται μέσα στο κύκλο του ΥΠ.ΠΟ.Α. η επίθεση προς το συγκεκριμένο έργο είναι φαρισαϊσμός.-

Αποτελεί μνημείο υποκρισίας να το παίζουν προστάτες των μνημείων αυτοί που τα θυμούνται μόνο όταν τα εργαλειοποιούν. Αποτελεί χυδαιότητα να δέχονται επιθέσεις επιστήμονες και συνάδελφοι που έχουν λαμπρή πορεία δεκαετιών στην υπηρεσία μόνο και μόνο για να παίξουν κάποιοι υποκριτές τα παιχνίδια τους.

Ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. εκφράζουμε για άλλη μία φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους μας και τους συγχαίρουμε για το έργο τους που είναι επ’ ωφελεία των μνημείων, της χώρας και του ΥΠ.ΠΟ.Α.»