Ο συνδικαλισμός της… υγείας και το ύστατο εργαλείο του Συντάγματος

Ο συνδικαλισμός της… υγείας και το ύστατο εργαλείο του Συντάγματος

«Αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω». Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε δείχνει πως αν και δεν ήταν στις προθέσεις του η στάση των ιδιωτών ιατρών και ειδικά ορισμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη αποφάσεων άμεσα συνδεδεμένων με τη δημόσια υγεία και τον ακήρυχτο πόλεμο κατά της πανδημίας.

Η αντιμετώπιση από την πλευρά ορισμένων ιδιωτών ιατρών της πρόσκλησης έκκλησης της πολιτείας να «βάλουν πλάτη» στον άνισο αγώνα κατά της πανδημίας και να συνεισφέρουν στις καθημερινές μάχες που δίνουν οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ προκάλεσε εντυπώσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν συνδικαλιστές - εκπρόσωποί τους βρέθηκαν, όπως έγινε και στην περίπτωση των φαρμακοποιών, να θέτουν αιτήματα και να επικαλούνται ακόμη και ζητήματα νομικής κάλυψης που τουλάχιστον ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αποσαφήνισε ότι δεν υφίστανται ούτε ως δικαιολογία.

Μόλις 61 ήταν οι ιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας αλλά και στις εκκλήσεις των συναδέλφων τους που δηλώνουν ότι η κόπωση έχει υπερβεί κάθε όριο ενώ και οι ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν όλο και δυσκολότερη την αντιμετώπιση της πανδημίας και την κάλυψη των ασθενών.

Η κρίση βρίσκεται στο ανώτατο όριο και οι ασθενείς κατά δεκάδες σε καθημερινή βάση φτάνουν στα covid νοσοκομεία αναζητώντας περίθαλψη Και στο τελευταίο μίλι λίγο πριν την έξοδο από το τούνελ εμφανίσθηκαν φαινόμενα όπως αυτό του Πανελληνίου Συλλόγου Ιατρών που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τον υπουργό Υγείας και ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Αν και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση που εξεδόθη δεν τον εκφράζει το θέμα είναι πως δημιουργείται μια άκρως αρνητική εικόνα. Άλλωστε ουδείς δύναται να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση αγνοεί τόσο τη σημασία που έχει η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας από τους ιδιώτες ιατρούς ούτε και το γεγονός πως πράγματι σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μια πρώτη γραμμή αν όχι άμυνας σίγουρα διαχείρισης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όμως όπως διευκρινίστηκε κατ’ επανάληψη η έκκληση που έγινε αφορά την περίοδο αυτή που η έξαρση της πανδημίας δείχνει να υπερβαίνει ακόμη και τα όρια συναγερμού. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ευελπιστούσε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας που απαιτείται θα υπήρχε ανάλογη ανταπόκριση.

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική επιστράτευση ιδιωτών ιατρών θεωρείται μονόδρομος και ενδεχομένως να είναι θέμα ωρών η λήψη και η ανακοίνωση αποφάσεων, δεδομένου ότι έχει παρέλθει και η προθεσμία των 48 ωρών που ετέθη από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.

Το θέμα είναι πως η στάση ορισμένων συνδικαλιστικών εκπροσώπων προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις πολύ δε περισσότερο εν μέσω της κρίσης. Και δεν είναι μόνο αυτοί των ιδιωτών ιατρών, ούτε και αυτοί των εκπαιδευτικών που φτάνουν στο σημείο να διοργανώνουν και να μετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ώρα που ζητούν να προηγηθούν στους εμβολισμούς.

Στο χορό μπήκαν και αυτοί των φαρμακοποιών που με αφορμή το θέμα της δωρεάν διάθεσης τεστ για τον κορονοϊό στους πολίτες έσπευσαν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μηδενός. Από το πως θα τα προμηθεύονται μέχρι το αν θα υπάρχει αμοιβή για τον κλάδο στην περίπτωση που ένας πολίτης ζητήσει να γίνει το τεστ από έναν φαρμακοποιό.

Το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της διασποράς αλλά και η εφαρμογή των μέτρων δεν αποτελεί πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης ούτε και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων. Την ώρα που ζητείται υπευθυνότητα από τους πολίτες η ευθύνη όλων όσοι εμπλέκονται είναι πολλαπλάσια. Και των πολιτικών κομμάτων και των εργαζομένων σε τομείς άμεσα συνδεδεμένους με την υγεία των πολιτών. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτοί έχουν δώσει και τον όρκο του Ιπποκράτη...

Διαβάστε ακόμα:

«Αδειάζει» τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών