Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί το Χονγκ Κονγκ να «λάβει όλα τα μέτρα» για να δώσει τέλος στην πανδημία

Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί το Χονγκ Κονγκ να «λάβει όλα τα μέτρα» για να δώσει τέλος στην πανδημία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα Τετάρτη τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να τεθεί υπό έλεγχο ένα άνευ προηγουμένου κύμα μολύνσεων της παραλλαγής Όμικρον, ανέφεραν σήμερα φιλοκινεζικές εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ.

Η δήλωση έγινε μια μέρα αφού η επικεφαλής της κυβέρνησης στη μητρόπολη Κάρι Λαμ απέκλεισε το πλήρες lockdown της πόλης, όπως γίνεται στην Κίνα.

Από την έναρξη της πανδημίας, το Χονγκ Κονγκ εμμένει στην πολιτική της ηπειρωτικής Κίνας για μηδενική ανοχή της Covid. Αλλά από την εμφάνιση στα τέλη Δεκεμβρίου των πρώτων κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον, που είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική, η πόλη καταγράφει πάνω από 1.000 κρούσματα κάθε μέρα με τα νοσοκομεία να υφίστανται μεγάλες πιέσεις. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σήμερα 4.280 κρούσματα μόλυνσης, νέο αριθμό-ρεκόρ.

Οι εφημερίδες του Χονγκ Κονγκ που είναι φίλα προσκείμενες προς το Πεκίνο Ta Kung Pao και Wen Wei Po ανέφεραν ότι ο Σι ζήτησε από τις αρχές «να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία» της υγείας.

Το Χονγκ Κονγκ πρέπει «να δώσει προτεραιότητα στη σταθεροποίηση και τον έλεγχο της κατάστασης της Covid, πριν από όλα», πρόσθεσε ο Σι.

Μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων αυτών, η ίδια η Λαμ διατύπωσε την «ευγνωμοσύνη» της για την ανησυχία που εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος.

«Η κυβέρνηση, συμμορφούμενη με τις σημαντικές οδηγίες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, θα αναλάβει τη βασική ευθύνη υιοθέτησης όλων των απαραίτητων μέτρων για να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ», διαβεβαίωσε η Λαμ σε σημερινή ανακοίνωση.

Η Κίνα παραμένει μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που εφαρμόζει την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid, η οποία προβλέπει την εξάλειψη κάθε επιδημιολογικής εστίας, θέτοντας σε καραντίνα για εβδομάδες ολόκληρες πόλεις, ιχνηλατώντας τις επαφές των κρουσμάτων και διενεργώντας μαζικά τεστ.

Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το Χονγκ Κονγκ, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, θα μπορέσει μια μέρα να έχει μηδενικά κρούσματα, ακόμα και με πλήρες lockdown, δεδομένου του σημαντικού αριθμού μολύνσεων από την Όμικρον που καταγράφει.