Ο Σι Τζινπiνγκ αποκάλυψε το όραμα για τον κινεζικό Καπιταλισμό στην Σενζέν

Ο Σι Τζινπiνγκ αποκάλυψε το όραμα για τον κινεζικό Καπιταλισμό στην Σενζέν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει κρύψει ποτέ ότι στόχος του είναι να προτάξει ένα εναλλακτικό μοντέλο απέναντι σε αυτό των ΗΠΑ και η πόλη Σενζέν -ένα άλλοτε μικρό ψαροχώρι- εντάσσεται σε αυτό το όραμα.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τους εορτασμούς των 40 ετών από τη σύσταση της ειδικής οικονομικής ζώνης της Σενζέν, ο Σι επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι στόχος του Πεκίνου είναι να γίνει η εν λόγω περιοχή μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία του Κινέζου προέδρου, ξεχώρισε επίσης, η παρουσία του ιδρυτή της Huawei Ρεν Ζενγκφέι του οποίου η εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ουάσιγκτον για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το σχέδιο του Πεκίνου σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post είναι η Σενζέν, να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία, τη προσέλκυση χρηματοδοτήσεων, χρηματοπιστωτικό κέντρο, ζώνη ελεύθερων συναλλαγών χωρίς δασμούς, εν ολίγοις ένα μείγμα Ντουμπάι, Σαν Φρανσίσκο και Χόνγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Σενζέν αυξήθηκε από 270 εκατομμύρια γιουάν (40 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) το 1980 σε 2,7 τρισ. γιουάν το 2019, όντας πια η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ασίας, με οικονομικούς όρους.

Ο στόχος του Σι Τζινπίνγκ είναι λοιπόν να δείξει μέσω της Σενζέν ότι το υβριδικό μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού μετουσιώνεται σε μια πόλη η οποία ορθώνει ανάστημα στις αντίστοιχες της Δύσης και της Ασίας. 

Παρά την αναποτελεσματικότητα που παρατηρείται στην κατεύθυνση κατανομής των πόρων και τις επιμέρους ανεπάρκειες σε όρους καινοτομίας όπως αναφέρει μια πρόσφατη ανάλυση του American Enterprise Institute, η Σενζέν εντάσσεται στο ευρύτερο φιλόδοξο σχέδιο "Μade in China 2025".

Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η τεχνολογία 5G  θα επιφέρει θεμελιώδεις μεταβολές στην κινεζική κοινωνία και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξή της. Ειδικότερα, η κινεζική ακαδημία Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνιών προβλέπει πως η εμπορική χρήση της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ώστε αυτή θα υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια από το 2020 ως το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο Ρέι Ντάλιο ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ιδιωτικού fund στον πλανήτη δήλωσε ότι "Ο χρόνος είναι με την πλευρά της Κίνας και δεν είναι σίγουρα στην πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, για διάφορους λόγους" σημειώνοντας ότι η χώρα ανέκαμψε ταχύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας από εκείνη των ΗΠΑ και ότι η εισαγωγή «καυτών» εταιρειών στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές προσελκύει κεφάλαια. 

Κανείς δεν ξέρει αν η Σενζέν μετατραπεί τελικά σε ένα νέο Χόνγκ Κονγκ ή μια νέα Σίλικον Βάλει, εν τούτοις το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ θα γίνει ακόμα σκληρός τα επόμενα χρόνια.

AP Photo/Mark Schiefelbein