O σχεδιασμός των 10 μηνών του Μαξίμου για την επίτευξη αυτοδυναμίας

O σχεδιασμός των 10 μηνών του Μαξίμου για την επίτευξη αυτοδυναμίας

Από αγώνας ταχύτητας μετατράπηκε σε αγώνας αντοχής. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κάψει» με ξεκάθαρο τρόπο τη διενέργεια εκλογών μέσα στο φθινόπωρο άλλαξε τα δεδομένα και πλέον ο πολιτικός «αγώνας» δεν έχει τερματισμό τον Σεπτέμβριο αλλά την προσεχή άνοιξη.

Είναι προφανές ότι η κίνηση Μητσοτάκη συμπαρασύρει και προσαρμόζει πολλά από τα πολιτικά σχέδια που είχαν εκπονηθεί από κόμματα και βουλευτές, καθώς όλοι είχαν φροντίσει να ανεβάσουν ρυθμούς, προσβλέποντας σε εκλογές μέσα στις επόμενες 100 μέρες, ρυθμούς που θα πρέπει πλέον να μειώσουν ώστε να φτάσουν μέχρι τις αρχές του 2023. 

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι θα αποτελέσει εξαίρεση μια και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον προγραμματισμό. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι οι στοχευμένες επισκέψεις του πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ οι φουλ ρυθμοί θα επανέλθουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο πάντως παρότι ο χρόνος των εκλογών μεταφέρεται για το 2023, έχουν την εκτίμηση ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος τους. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι όσο θα περνούν οι μήνες τόσο ο βαθμός ικανοποίησης στους πολίτες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης θα μεγαλώνει, κάτι που φτάνοντας στην κάλπη θα φέρει την αυτοδυναμία πιο κοντά. Με άλλα λόγια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ο χρόνος θα μετρήσει υπέρ τους. Σε αυτό το πλαίσιο στο πρωθυπουργικό γραφείο κάνουν λόγο για συγκεκριμένους λόγους που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν. 

- Η μέχρι σήμερα σωστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

- Η εικόνα στον τουρισμό φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως καλή με τις προβλέψεις να μιλούν για μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Εφόσον αυτό τελικώς επιβεβαιωθεί θα μεγαλώσει αυτόματα και ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να αυξηθούν και τα μέτρα στήριξης προς τους πολίτες. 

- Τα ταμεία θα πάρουν γερές ανάσες λόγω του τουρισμού, ο οποίος κινείται σε καλά επίπεδα.

-  Μέσα στους επόμενους μήνες  θα φτάσει στη χώρα μας η ροή χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ροή που θα εκφραστεί και στην λεγόμενη καθημερινότητα, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  στελεχών, θα ενισχύσει την εικόνα της υπεύθυνης κυβέρνησης που θέλει να καλλιεργήσει ο κ.Μητσοτάκης. 

- Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τελικά οι 27 θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μία κοινή και αποτελεσματική γραμμή αντιμετώπισης προκειμένου η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με άλλα λόγια εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια σημαντική ευρωπαϊκή κίνηση που θα απαλύνει τον πόνο των χιλιάδων νοικοκυριών. 

Με αυτό το σκεπτικό το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κρατήσει τους υψηλούς ρυθμούς που είχε μέχρι σήμερα, σαν να γίνονταν εκλογές, προσδοκώντας οφέλη, το οποία όμως θα πρέπει να έρθουν μερικούς μήνες... αργότερα.