Ο Puigdemont ζητά άσυλο στο Βέλγιο, μετά τις κατηγορίες για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση

Ο Puigdemont ζητά άσυλο στο Βέλγιο, μετά τις κατηγορίες για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση

Ο Βέλγος δικηγόρος Paul Bekaer επιβεβαίωσε απόψε ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει. Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Puigdemont.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Carles Puigdemont με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο", είπε ο Bekaer, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ.

"Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, Jose Manuel Maza, εισηγήθηκε σήμερα να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, στάση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος κατά του Carles Puigdemont και άλλων αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα ξένα ΜΜΕ, ο Puigdemont φέρεται να βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, πιθανότατα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, μαζί με άλλα πέντε μέλη της καταλανικής κυβέρνησης. Αφήνοντας, έτσι, κυριολεκτικά στα... κρύα του λουτρού τους οπαδούς της ανεξαρτησίας, που δήλωναν αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούν από την «εισβολή» των δυνάμων καταστολής του Rajoy. 

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος είπε ότι, εφόσον επαληθευτεί η είδηση της διαφυγής στις Βρυξέλλες, τότε θα πρόκειται για μια κίνηση απελπισίας από την πλευρά του Puigdemont. Μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με αρκετούς και σε συνδυασμό με τη δέσμευση για συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου από τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το Ναι), σηματοδοτεί ουσιαστικά τη συνθηκολόγηση της Βαρκελώνης απέναντι στη Μαδρίτη και την αποδοχή της εφαρμογής του Άρθρου 155.

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας απαίτησε να κληθούν άμεσα οι καταλανοί ηγέτες από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση - εφόσον δεν παρουσιαστούν, τότε ζητά τη βίαιη προσαγωγή και σύλληψή τους από τις αστυνομικές αρχές. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε, όπως είναι προφανές, νέο γύρο έντασης στην Καταλονία, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν δηλώσει ότι θα υπερασπιστούν δυναμικά τον Puigdemont και την υπόλοιπη κυβέρνηση απέναντι σε κάθε προσπάθεια σύλληψής τους. Μόνο που πλέον, μετά τη φυγή του Puigdemont, το σενάριο αυτό είναι απλώς θεωρητικό...

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και οι δικαστές απαγγέλλουν κατηγορίες. Εφόσον δε το αίτημά του γίνει δεκτό, είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο ο Puigdemont και οι άλλοι ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές.

Η μεγάλη φυγή...

Οι πληροφορίες για τη διαφυγή του Puigdemont δημοσιεύτηκαν αρχικά στις εφημερίδες el Mundo και la Vanguardia -και δεν διαψεύδονται- και ανέφεραν ότι βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες «ανέβηκε» φωτογραφία του που τον δείχνει να βρίσκεται και να εργάζεται στην Generalitat...

Όπως σημειώνουν τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Puigdemont και οι υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης αναχώρησαν από τη Βαρκελώνη με αυτοκίνητα και με κατεύθυνση τη γαλλική Μασσαλία. Από εκεί, πήραν πτήση που τους μετέφερε στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο διαφυγής του Puigdemont στο Βέλγιο είχε αφήσει ανοιχτό προ ημερών και κορυφαίος αξιωματούχος της βελγικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια κίνηση με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος της Καταλονίας, καθώς μέχρι σήμερα, τόσο η Μαδρίτη όσο και το σύνολο των εταίρων της στην Ε.Ε. έκαναν λόγο για «εσωτερικό ζήτημα».

Όσο για την κυβέρνηση του Βελγίου, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Luis Michel, αρνήθηκε να δώσει απάντηση στο σχετικό ερώτημα που του τέθηκε από την εφημερίδα Le Soir. «Ουδέν σχόλιο», είπε λακωνικά. 

Από την πλευρά του, ο Geert Bourgeois, πρόεδρος της Φλάνδρας, της ολλανδόφωνης περιφέρειας του Βελγίου που επίσης επιδιώκει την απόσχισή της, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Puigdemont. 

Διαβάστε ακόμη

Καταλονία: Εκεχειρία ως τις εκλογές ή κλιμάκωση του «εμφυλίου»;