Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός έφθασε στην Αρκτική

Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός έφθασε στην Αρκτική

Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός κατέπλευσε στο λιμάνι Μούρμανσκ της Αρκτικής το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου θα γίνουν όλες οι σχετικές προετοιμασίες για την μεγάλη του αποστολή, που θα είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια απομονωμένη πόλη της Ρωσίας που βρίσκεται κατά μήκος του Βερίγγειου πορθμού.

Η κρατική εταιρεία στην οποία ανήκει ο πλωτός πυρηνικός σταθμός η οποία λέγεται «Akademic Lomonosov» (Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ), υποστηρίζει ότι ο σταθμός μπορεί να είναι πρωτοπόρος ως μια νέα πηγή ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά την ίδια στιγμή οι οικολογικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα. Η Greenpeace μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τον πλωτό πυρηνικό σταθμό ως «Πυρηνικό Τιτανικό».

Ο ρωσικός κρατικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ο οποίος δημιούργησε τον πλωτό πυρηνικό σταθμό, ανακοίνωσε ότι ο σταθμός κατέπλευσε ρυμουλκούμενος στο Μούρμανσκ το Σάββατο από την Αγία Πετρούπολη, όπου και κατασκευάστηκε.

Στο Μούρμανσκ θα εφοδιασθεί με πυρηνικό καύσιμο και εν συνεχεία θα ρυμουλκηθεί έως την πόλη Πεβέκ, που βρίσκεται στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής Τσουκότκα, η οποία απέχει από την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών 86 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά πλάτος του Βέριγγειου Πορθμού.

Ο πλωτός πυρηνικός σταθμός, όπως ανακοίνωσε η Rosatom, θα αντικαταστήσει έναν άλλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 50.000 άτομα στην περιοχή της Τσουκότκα.

Η Rosatom έχει προγραμματίσει την κατασκευή παρόμοιων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μικροί αυτοί σταθμοί έχουν σχεδιασθεί για να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια απόμακρες περιοχές και μπορούν να λειτουργούν αδιαλείπτως χωρίς ανεφοδιασμό για διάστημα 3-5 χρόνων.

Πολλές οικολογικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και οργάνωση Greenpeace με επιστολή που απέστειλαν στον διευθυντής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ έχουν απαιτήσει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθούν την πορεία του πλωτού πυρηνικού σταθμού «με μεγάλη ανησυχία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ