Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανακάλεσε την απόφασή του να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανακάλεσε την απόφασή του να παραιτηθεί

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka ανακάλεσε σήμερα την απόφασή του να παραιτηθεί, λέγοντας ότι αντ' αυτού θα επιδιώξει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Andrej Babis, του βασικού πολιτικού του αντιπάλου, προκειμένου να δώσει τέλος στη διαμάχη εντός της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Sobotka ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να απομακρύνει από τη θέση του τον Babis, τον δισεκατομμυριούχο επικεφαλής του κόμματος ANO, οι επιχειρηματικές συναλλαγές του οποίου έχουν προκαλέσει ερωτήματα.

Ο Sobotka άλλαξε γνώμη αφού ο πρόεδρος της χώρας Milos Zeman διεμήνυσε ότι θα εκλάβει την παραίτηση του Sobotka ως μεμονωμένη και όχι ως παραίτηση όλου του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που θα σήμαινε ότι ο Babis θα παρέμενε στη θέση του.

Ο Sobotka δήλωσε ότι ο πρόεδρος ερμηνεύει το σύνταγμα με πρωτόγνωρο τρόπο.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η παραίτησή μου δεν έχει κανένα νόημα. Ο υπουργός Οικονομικών, που βαρύνεται από σοβαρά σκάνδαλα, θα παρέμενε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Sobotka σε δημοσιογράφους.

Ο Sobotka δήλωσε ότι ο Babis δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις υποψίες φοροαποφυγής που υπάρχουν για το πρόσωπό του.

Ο Babis δήλωσε ότι δεν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία και αρνήθηκε να παραιτηθεί. Δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η πρόταση του Sobotka να τον αποπέμψει παραβιάζει τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενώ κάποιοι νομικοί υποστήριξαν ότι το σύνταγμα υπονοεί ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού σημαίνει ότι παραιτείται ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, κάποιοι ειδικοί δήλωσαν επίσης πως επιτρέπει την ερμηνεία ότι μια τέτοια παραίτηση, χωρίς την ψήφο του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να σημαίνει μόνο την αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του Zeman δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να λάβει μια απόφαση σχετικά με την προτεινόμενη αποπομπή του Babis.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ