Μ. Σεντένο για Ευρωζώνη: Υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού

Μ. Σεντένο για Ευρωζώνη: Υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού

Για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης, ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποιεί με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. 

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο», γράφει στην επιστολή του ο Σεντένο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. «Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», προσθέτει.

Η επιστολή εστάλη χθες στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης (Eurogroup) --καθώς και στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.

«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε. «Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μια από αυτές τις νέες «λύσεις», η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου –γνωστού ως «κορονο-ομολόγου»-- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης, διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους. 

Ο Σεντένο δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας».

Διαβάστε ακόμα:

Κ. Ρέγκλινγκ: Από 1 έως 3 χρόνια θα χρειαστεί μια έκδοση «κορωνο-ομολόγου»

DW: Ο κορονοϊός «σκοτώνει» και την ΕΕ