8ος χρόνος, ημέρα 2274η
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Κολομβία: Ο πρόεδρος Ντούκε ζητά να αρθούν άμεσα οι αποκλεισμοί δρόμων από τους διαδηλωτές

Ο πρόεδρος Ντούκε ζητά να αρθούν άμεσα οι αποκλεισμοί δρόμων από τους διαδηλωτές
APimages

Οι αποκλεισμοί δρόμων που συνδέονται με εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κολομβία θα αρθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε συντονισμό με δημάρχους και επαρχιακούς κυβερνήτες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

Ο Ντούκε λέει πως καταδικάζει «ρητά και σθεναρά τις καταχρήσεις από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας», ωστόσο από την πλευρά του αξιώνει να τερματιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων, που έχουν παραλύσει τον εφοδιασμό αρκετών πόλεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε πως οι αποκλεισμοί αυτοί έχουν κοστίσει 1,6 δισεκ. δολάρια στην οικονομία και έχουν εμποδίσει τη μεταφορά 700.000 τόνων τροφίμων.

Ο Ντούκε είπε πως διέταξε να «αυξηθούν όλες οι επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας στο πεδίο προκειμένου σε συντονισμό με τους δημάρχους και τους νομάρχες να αρθούν τα οδοφράγματα στους δρόμους της χώρας μας με αυστηρή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα ένα ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετά δημόσια κτίρια καταστράφηκαν σε άλλη μια νύχτα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στη νότια Κολομβία, θέατρο εδώ και είκοσι ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης και ταραχών.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνδρας υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν σε επίθεση εναντίον τριών εγκαταστάσεων της αστυνομίας στον δήμο Γιούμπο (Κάλι, νοτιοδυτικά). Παράλληλα, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν στην πόλη Λα Πλάτα (νότια), όπου τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή –που πάντως δεν εκπροσωπεί όλους τους τομείς της κοινωνίας που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης– αναμενόταν να ξαναρχίσουν χθες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άλλοι 578 έχουν τραυματιστεί, οι 37 στα μάτια, 524 έχουν εξαφανιστεί και 21 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία τις τελευταίες 20 ημέρες.

Η μεγάλη μαζική κινητοποίηση στην Κολομβία συγκλονίζει τη χώρα, η οικονομία της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Έναυσμα των διαδηλώσεων αρχικά ήταν αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, να προωθηθεί μεταρρύθμιση στην αστυνομία, να ακυρωθούν σχέδια για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Με πληροφορίες από Reuters

Η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ντούκε παραιτήθηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων και των αιματηρών ταραχών.