Ο πρόεδρος δεν λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις της task force εδώ και μήνες
Αντ. Φάουτσι

Ο πρόεδρος δεν λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις της task force εδώ και μήνες

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι δήλωσε οτι ο  πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μετέχει εδώ και μήνες στις ενημερώσεις και τις συναντήσεις της task force για τον κορονοϊό, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα έχει χτπηθεί σφόδρα από την πανδημία.

Μιλώντας στο δίκτυο MSNBC και τον Τσακ Ντοντ ο Φαουτσι είπε «εδώ και μήνες δεν έχω δει τον πρόεδρο. Ούτως ή άλλως επικεφαλής της task force είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς» και συνέχισε «τα αυτιά και τα μάτια του προέδρου είναι ο Σκοτ Άτλας».

Η δήλωση του Φάουτσι λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία αφενός διότι ο Σκοτ Άτλας ο προσωπικός σύμβουλος του Τραμπ για τον κορονοϊό ειναι αμφιλεγόμενη επιστημονικά προσωπικότητα και αφετέρου γιατί οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κατώφλι του χειμώνα με ρεκόρ κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή αναφέρθηκαν πάνω από 83,000 μολύνσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Ιούλιο.

Η αναφορά του Φάουτσι έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος έβαλε κατά του ίδιου και άλλων επιστημόνων αποκαλώντας τους «ηλίθιους» και λέγοντας ότι αν τους άκουγε «η χώρα θα είχε εκατομμύρια νεκρούς». Η επίθεση στον διακεκριμένο επιστήμονα που έχει υπηρετήσει με έξι προέδρους της χώρας προκάλεσε όμως, δημόσιες αντιδράσεις σημαντικών Γερουσιαστών των Ρεπουμπλικάνων.

Συγκεκριμένα, ο Τζον Θουν υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία στη Γερουσία, είπε στο CNN σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ, «δεν ξέρω πως θα κερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αν ο πρόεδρος κάνει επιθέσεις στον Φαουτσι». 

Από την πλευρά του ο Λαμάρ Αλεξάντερ έγραψε στο Twitter «ο Δρ Φάουτσι είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους δημόσιους λειτουργούς της χώρας μας. Εάν περισσότεροι Αμερικανοί άκουγαν τις συμβουλές του, θα είχαμε αντιμετωπίσει καλύτερα τον COVID-19 και συνεπώς θα είχαμε επιστρέψει στην κανονική μας ζωή». 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι προ ημερών, ο σύμβουλος του προέδρου Σκοτ Άτλας προκάλεσε εκ νέου θύελλα αντιδράσεων με την δήλωση ότι «οι μάσκες δεν χρησιμεύουν ιδιαίτερα». Ο  Άτλας, που δεν έχει ειδίκευση στις λοιμώδεις νόσους αλλά στη ραδιολογία, τάσσεται υπέρ της συλλογικής ανοσίας, ή «ανοσίας της αγέλης». 

Έτσι λοιπόν, τόσο ο Φάουτσι, όσο και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες του για τον Άτλας τονίζοντας ότι ενδέχεται να παραπλανά τον πρόεδρο δίνοντάς του λαθεμένες πληροφορίες.

Ο Φάουτσι είπε πρόσφατα στο CNN πως ανησυχεί μετά τα δημοσιεύματα για το ότι ο Άτλας δίνει στον Τραμπ μια εικόνα «αποσπασμένη από το συγκείμενό της, ή λαθεμένη». Ο δε Ρέντφιλντ ήταν πολύ πιο ευθύς, κρίνοντας ότι «ό,τι λέει είναι ψευδές».