O πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν «χάκαρε» το τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος
Guardian

O πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν «χάκαρε» το τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος

Το κινητό τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, χακαρίστηκε με διαφαινόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εφημερίδας, αρκετό καιρό πριν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονηθεί στο κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος "μολύνθηκε" από αρχείο που έφυγε από το κινητό τηλέφωνο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μπιν Σάλμαν και συγκεκριμένα ένα αρχείο βίντεο μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμαν και ο Τζεφ Μπέζος είχαν συναντηθεί την άνοιξη του 2018 στις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα στην χώρα και λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί ο Κασόγκι. 

Ο Μπέζος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα γιατί είναι ο ιδιοκτήτης της Washington Post, εφημερίδας στην οποία ο Κασόγκι είχε βρει δουλειά μετά την αυτοεξορία στις ΗΠΑ. Από εκεί ο πρώην Σαουδάραβας αξιωματούχος έγραψε άρθρα κατά του πρίγκιπα διαδόχου Μπιν Σαλμάν και του τρόπου που ασκεί εξουσία..

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες είχαν ξεκινήσει μετά την δημοσίευση προσωπικών φωτογραφικών και μηνυμάτων του Μπέζος, από την εφημερίδα National Enquirer. Οι αποκαλύψεις είχαν φέρει στο φως την εξωσυζυγική σχέση του Μπέζος και η ομάδα ασφαλείας του είχε ξεκινήσει αμέσως τους ελέγχους για τον τρόπο που ιδιωτικά μηνύματα του διέρρευσαν στην τάμπλοιντ. 

Το National Enquirer κατέβαλε 200.000 δολάρια στον αδελφό της ερωμένης του Τζεφ Μπέζος για να αποσπάσει τα γεμάτα υπονοούμενα σύντομα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Amazon με μια γυναίκα.

Τον Φεβρουάριο του 2019, το αφεντικό της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post κατηγόρησε τον εκδότη του National Enquirer, του ταμπλόιντ που πρόσκειται στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι προσπαθεί να τον εκβιάσει απειλώντας τον με τη δημοσίευση πολύ προσωπικών φωτογραφιών.

Η ομάδα ερευνητών που είχε αναθέσει ο  Μπέζος την υπόθεση, ήταν από τότε «σχεδόν βέβαιη» πως οι Σαουδάραβες είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό του πανίσχυρου CEO, κατεβάζοντας προσωπικές πληροφορίες. 

Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ αντέδρασε τονίζοντας μέσω Twitter πως το δημοσίευμα «είναι παράλογο» και προσθέτοντας ότι «καλούμε να διενεργηθεί έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα». Το Ριάντ διαβεβαίωσε πως δεν είχε απολύτως καμία ανάμιξη στη διαρροή αυτή.