7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Ρωσία : Ο Πούτιν υποχρεώνει τις εταιρείες των social media να έχουν φυσική παρουσία στη χώρα

Ο Πούτιν υποχρεώνει τις εταιρείες των social media να έχουν φυσική παρουσία στη χώρα
AP Photo/Jeff Chiu, File

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε το νόμο που υποχρεώνει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των social media, όπως η Facebook η Twitter και η Youtube να εγκαταστήσουν φυσικές μονάδες στη χώρα εάν θέλουν να συνεχίσουν την παρουσία τους στη ρωσική αγορά.

Ειδικότερα, ο νόμος υποχρεώνει όλες τις ξένες εταιρείες IT να έχουν φυσικές εγκαταστάσεις εφόσον οι πλατφόρμες τους ξεπερνούν τους 500.000 Ρώσους χρήστες. 

Σημειώνεται ότι το 2019, η Ρωσία έθεσε σε ισχύ έναν νόμο για τη δημιουργία ενός ρωσικού διαδικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για ένα εσωτερικό, ευκολότερα ελεγχόμενο «Intranet».

Ο νόμος για ένα ξεχωριστό ρωσικό διαδίκτυο, κατά τα πρότυπα της Κίνας και άλλων κρατών, προβλέπει πως το κράτος αναλαμβάνει τον πλήρη τεχνικό έλεγχο του διαδικτύου, καθώς και εκτεταμένη διατήρηση δεδομένων (data), τα οποία αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για τα καπιταλιστικά κράτη, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.

Η ρωσική κυβέρνηση δικαιολογεί το μέτρο λέγοντας πως η δική της υποδομή για ένα κυρίαρχο δίκτυο είναι απαραίτητη για την πρόληψη πιθανών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από το εξωτερικό.

Από την 1η Απριλίου επίσης, οι τεχνολογικές εταιρείες που πωλούν κινητά στη Ρωσία καλούνται να κατευθύνουν τους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση Πούτιν, περιλαμβανομένων μηχανών αναζήτησης, χαρτών και συστημάτων πληρωμής.