8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Reuters: Ο Πούτιν σχεδιάζει να πάει στη G20 - ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι θέλουν να τον διώξουν

Ο Πούτιν σχεδιάζει να πάει στη G20 - ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι θέλουν να τον διώξουν
AP

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που θα διεξαχθεί στην Ινδονησία αργότερα φέτος, διαβεβαίωσε σήμερα η ρωσίδα πρεσβεύτρια στην Τζακάρτα, παρά τις παροτρύνσεις ορισμένων χωρών-μελών η Ρωσία να εκδιωχθεί από αυτήν.

«Όχι μόνο η G20, διάφοροι οργανισμοί προσπαθούν να αποβάλουν τη Ρωσία (...). Η αντίδραση της Δύσης είναι απόλυτα δυσανάλογη», υποστήριξε η Λουντμίλα Βορόμπιοβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στη Δύση ζυγίζουν το εάν και κατά πόσον θα πρέπει να παραμείνει η Ρωσία στην G20 μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν πηγές ενημερωμένες για τις επαφές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο, πιθανότατα θα ασκηθεί βέτο και από άλλα βασικά κράτη της G20 - συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η G20 μαζί με τη μικρότερη Ομάδα των Επτά (G7) - που περιλαμβάνει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία - είναι μια βασική διεθνής πλατφόρμα για τον συντονισμό των πάντων, από τη δράση για την κλιματική αλλαγή έως το διασυνοριακό χρέος.

«Υπήρξαν συζητήσεις για το εάν είναι σκόπιμο η Ρωσία να είναι μέρος της G20», δήλωσε ανώτερη πηγή της G7. «Εάν η Ρωσία παραμείνει μέλος, θα γίνει λιγότερο χρήσιμος οργανισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, η Πολωνία ότι πρότεινε στους εμπορικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να αντικαταστήσει τη Ρωσία εντός της ομάδας G20 και ότι η πρόταση είχε λάβει «θετική απάντηση».

Kατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20 η Κίνα

Την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, η Κίνα εξέφρασε την αντίθεση της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα», ανέφερε ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ