Ο πολιτικός κόσμος για την απελευθέρωση των Κούκλατζη-Μητρετώδη

Ο πολιτικός κόσμος για την απελευθέρωση των Κούκλατζη-Μητρετώδη

Με μηνύματα ικανοποίησης υποδέχθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα την απελευθέρωση των Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη από τις τουρκικές φυλακές όπου κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου.

Π. Παυλόπουλος: Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης από την Τουρκία

«Στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών που δείχνει τον δρόμο που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία για να αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση» χαρακτήρισε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη επίσης τα δυο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειες τους για το «έξοχο φρόνημα» και το «υποδειγματικό ήθος» που επέδειξαν όλον αυτόν τον καιρό.

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν' ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν' αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις Οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ' όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

Α. Τσίπρας: Πράξη δικαιοσύνης η αποφυλάκισή τους

Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει «στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαρμόσυνο νέο η απελευθέρωση των ελλήνων Στρατιωτικών

Την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων Στρατιωτικών μετά από 167 ημέρες κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα.

Φ. Γεννηματά: Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει σημαντική, θετική εξέλιξη την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν. «Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Θετική η απελευθέρωση των στρατιωτικών, αλλά δεν κρύβει τις τουρκικές προκλήσεις

Ως θετική εξέλιξη η οποία όμως δεν κρύβει την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών το ΚΚΕ.

«Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κάτω από το βάρος της κατακραυγής για την άδικη σύλληψη και κράτησή τους, είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Περισσού.

Ν. Βούτσης: Σας περιμένουμε γρήγορα στην πατρίδα να σας σφίξουμε στην αγκαλιά μας

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγ. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, απέστειλε το εξής μήνυμα με ανάρτηση στο Twitter του γραφείου Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε πάλι στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επισκεφθεί τους δύο στρατιωτικούς στις 16 Μαΐου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης.

Ν. Κοτζιάς: Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς

«Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα» αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π.Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ.Θεοχαρiδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της Βραδιάς» επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο κ. Κοτζιάς.

Μ. Κεφαλογιάννης: Μας συγκινεί η απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη

Ως «μια πολύ ευχάριστη είδηση που μας χαροποιεί και μας συγκινεί», χαρακτηρίζει την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος τους είχε επισκεφθεί ως εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στη δήλωσή του αναφέρει:

"Παραμονή της Παναγίας, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης επιστρέφουν στην Πατρίδα και στις οικογένειες τους. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί με υψηλό φρόνημα αντιμετώπισαν επί 167 ημέρες την περιπέτεια της παράνομης κράτησης τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με απαράμιλλο ήθος και στωικότητα όλο αυτό το διάστημα υπέμεναν την περιπέτεια των παιδιών τους οι δυο οικογένειες. Καλωσορίζουμε με χαρά και συγκίνηση τον Άγγελο και τον Δημήτρη στην Πατρίδα".

Β. Κικίλιας: Ψυχή και πίστη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας

«Ψυχή και Πίστη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας, συγκίνηση για τις οικογένειές τους. Μια χαρμόσυνη είδηση σε ένα μαύρο καλοκαίρι» σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία στην Ελλάδα.