Ο πληθωρισμός θα μείνει ψηλά για πολύ καιρό, δεδομένη η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο
Capital Economics

Ο πληθωρισμός θα μείνει ψηλά για πολύ καιρό, δεδομένη η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Τα στοιχεία Απριλίου θα επιβεβαιώσουν ότι τα στελέχη της ΕΚΤ θα επιδιώξουν να αρχίσουν πολύ σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της σήμερα Τετάρτη η Capital Economics, εκτιμώντας ότι η αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο είναι σχεδόν βέβαιη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε μία αύξηση μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης (ή 0,25%).

Σύμφωνα με την Capital Economics, η προς τα κάτω αναθεώρηση του γενικού δείκτη πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 7,4%, έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για 7,5%, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο. Πράγματι, η μέτρηση του Απριλίου παραμένει το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, μαζί με τη μέτρηση του Μαρτίου, την ώρα που ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% που είναι ιστορικό υψηλό.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προσφέρουν μία πρώτη ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του πληθωρισμού για τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, τα αναψυκτικά και τα προϊόντα καπνού – που αποτελεί το ένα πέμπτο του γενικού δείκτη – αυξήθηκε στο 6,3% και θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Και ενώ υποπτευόμαστε ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Μάρτιο στο 44,3% - υποχώρησε στο 37,5% τον Απρίλιο – δεν θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά για αρκετούς μήνες ακόμη.

Στο μεταξύ, οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζονται, ενώ τα προβλήματα στην πλευρά της προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία, συμβάλλουν στην αύξηση του δομικού πληθωρισμού και αυτές οι επιδράσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν για πολύ. Η συνεισφορά των υπόλοιπων στοιχείων που συνθέτουν τον δείκτη πληθωρισμού αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 17 ετών.

Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, ένα από τα κορυφαία στελέχη της ομάδας των γερακιών στην ΕΚΤ, άφησε να εννοηθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και μία αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Και από τη στιγμή που οι αυξήσεις στις τιμές είναι πλέον γενικευμένες και επηρεάζουν ακόμη και την αγορά εκτός της ενέργειας και των τροφίμων, η πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων αυξάνεται, καθώς προβλέπεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν έως τον Ιούλιο.