Ο πληθωρισμός και το μέλλον των αγορών

Ο πληθωρισμός και το μέλλον των αγορών

Η κυρία Λαγκάρντ δεν κρύφτηκε ούτε την προηγούμενη εβδομάδα, ούτε τώρα.Όπως πριν λίγες ημέρες απέκλεισε το ήπιο σενάριο όσον αφορά την ύφεση στην Ευρωζώνη ως στερούμενο πιθανοτήτων, έτσι και χτες μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τραπεζίτη λοιπόν, μπορεί να φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει «πιάσει πάτο» τον Μάιο, αλλά η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την πορεία της πανδημίας εφεξής και οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος που έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ -σε αντίθεση με τις αγορές προφανώς- να προσδιορίσει με ακρίβεια ούτε το μέγεθος, αλλά ούτε και την ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Λαγκάρντ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρωτοφανής ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή οικονομία ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν αυτή που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει ένα νέο επιθετικό πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης-το ήπιο η πρόεδρος το σχολίασε άνευ πιθανοτήτων ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα - το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7%. Αν όλα πάνε καλά θα αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022.

Αν τώρα πραγματωθεί το ακραίο σενάριο, η ύφεση φέτος θα φθάσει το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022.

Και τα δύο σενάρια αποτυπώνουν μια πονεμένη οικονομία και ως εκ τούτου, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την ΕΚΤ από το να επεκτείνει το πακέτο των ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο μέσω του προγράμματος PEPP, στα 1,35 δισ. ευρώ.

Ήτοι, extra 600 εκατ. ευρώ και σημειωτέον ότι στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα που αγοράζει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγενέστερων προγραμμάτων.

Η στήλη θα ήθελε να τονίσει δύο πράγματα από τη χτεσινή συνέντευξη τύπου της Λαγκάρντ, τα οποία θα παίξουν κομβικο ρόλο στις αγορές το επόμενο διάστημα.

-Η Πρόεδρος της ΕΚΤ υπερθεμάτισε όσον αφορά την ζωτική σημασία της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν στις 19 Ιουνίου την πρόταση που παρουσίασε η Επιτροπή για το Ταμείο αυτό, ύψους 750 δισ. ευρώ και το οποίο θα προστεθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ.

Πέραν όμως ότι η κα Λαγκάρντ ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος για την 19η Ιουνίου, η χτεσινή της ομιλία είχε ειδική σημειολογική βαρύτητα, μιας και την ίδια μέρα η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης στην παρούσα μορφή της.

Δεδομένου ότι στο κλαμπ των αντιρρησιών ανήκει και η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία, η Πρόεδρος έδωσε ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι αλλαγές μπορεί να γίνουν, αλλά η τελική μορφή της πρότασης δεν θα χάσει την «ουσία» και τους στόχους της αρχικής της προσέγγισης. Εν ολίγοις, η κα Λαγκάρντ για όσους ακούν προσεκτικά σηματοδότησε χτες ότι «το νερό της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει μπει στο αυλάκι».

-Χτες δημοσιοποιήθηκαν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Βάση αυτών απομακρυνόμαστε ακόμη περισσότερο από τον επιθυμητό στόχο πλησίον του 2, καθότι φέτος εκτιμάται αύξηση του πληθωρισμού μόλις κατά 0,3%, κατά 0,8% το 2021 και κατά 1,3% το 2022.

Η στήλη έλαβε αρκετά mail με μια συγκεκριμμένη ερώτηση: Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός σε χαμηλές πτήσεις, ενώ ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ2 αυξάνεται;

H απάντηση είναι απλή. Πέραν της προσφοράς πρέπει να ελέγχουμε και την ταχύτητα της κυκλοφορίας του χρήματος. ( σ.μ :όπου ταχύτητα χρήματος ο αριθμός των φορών που μια νομισματική μονάδα αλλάζει χέρια σε δεδομένη χρονική περίοδο. Υψηλή ταχύτητα= περισσότερες συναλλαγές μέσα στην οικονομία)

Μια επίσκεψη στο site της EKT αρκεί για να κατανοήσουμε ότι η ταχύτητα του χρήματος συνεχίζει να μειώνεται.

Σε απλά ελληνικά, μπορεί οι Κεντρικές τράπεζες να εκτυπώνουν χρήμα με το τσουβάλι, αλλά δυστυχώς το χρήμα αυτό δεν ακολουθεί εξολοκλήρου την επιθυμητή πορεία. Δηλαδή αντί να καταλήγει μέσω των καναλιών δανεισμού στην παραγωγή και στην πραγματική οικονομία (άρα και ν’αλλάξει χέρια), ένα σημαντικό του μέρος «παρκάρει» στις αγορές. Έτσι φουσκώνουν μεν οι τιμές των χρηματιστηρίων αλλά....όχι ο πληθωρισμός.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η στήλη δεν υιοθετεί προς το παρόν και για όσο ισχύουν οι συγκεκριμμένες συνθήκες, τους φόβους πολλών Οίκων για φαινόμενα υπερπληθωρισμού κ.ο.κ

*   *   *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.