Ο όρος «απαλλαγή» και τα... ψιλά γράμματα

Ο όρος «απαλλαγή» και τα... ψιλά γράμματα

Η ασφάλεια είναι ο όρος της προστασίας από τον κίνδυνο ή την απώλεια. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια παρέχουν μία σειρά καλύψεων σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων. Ένας από τους όρους που παίζουν σημαντικό ρόλο στην «αποτελεσματικότητα» ενός συμβολαίου είναι η απαλλαγή.

Με τον όρο «απαλλαγή» ορίζεται, στην ουσία, η συμμετοχή του ασφαλισμένου στη ζημιά.

Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία καταβάλλει αποζημίωση πέραν του ποσού της απαλλαγής. Στην περίπτωση που η ζημιά είναι μικρότερη του ποσού της απαλλαγής, ο ασφαλισμένος αναλαμβάνει πλήρως την κάλυψή της. Προσοχή λοιπόν!

Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή που συμφωνείται σε ένα συμβόλαιο, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα και γι'' αυτόν τον λόγο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός. Γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιλέξει ένα μεγάλο ποσό απαλλαγής για να πληρώνει μικρότερο ασφάλιστρο, όμως όταν έρθει η ώρα της αποζημίωσης να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Η μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου είναι το ασφαλιστήριο στο οποίο συναντάμε πιο συχνά την απαλλαγή. Με τη μεικτή ασφάλεια η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να καλύψει τις υλικές ζημιές του ασφαλισμένου οχήματος από σύγκρουση, ανατροπή, πρόσκρουση, εκτροπή ή όταν είναι υπεύθυνος ο οδηγός του σε περίπτωση τροχαίου με άλλο όχημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, αφαιρείται το ποσό της απαλλαγής από το σύνολο της αποζημίωσης.

Σκεφτείτε, λοιπόν, την περίπτωση όπου ένας ασφαλισμένος επιλέγει μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου αλλά και μεγάλη απαλλαγή. Θα καταβάλλει μικρότερα ασφάλιστρα για ένα ασφαλιστήριο που θεωρητικά του καλύπτει τα... πάντα, όμως είναι πολύ πιθανό η συμβολή της ασφάλειας να μην είναι η αναμενόμενη.

Υγεία

Τον όρο απαλλαγή τον συναντάμε και στις ασφάλειες Υγείας οι οποίες προσελκύουν ολοένα περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών από τη στιγμή που εδώ και χρόνια δοκιμάζονται οι αντοχές της δημόσιας Υγείας.

Η «απαλλαγή» καθορίζει το ποσό μέχρι του οποίου καλύπτεται η δαπάνη του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του λήπτη της ασφάλισης/ασφαλισμένου. Γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν την υπογραφή κάθε συμβολαίου και να γνωρίζουν το ακριβές ύψος του συγκεκριμένου ποσού.

Ένα ακόμη ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο οποίο συναντάμε τον όρο «απαλλαγή» είναι η ασφάλεια πυρός και αφορά καλύψεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός ή/και οι πλημμύρες. Στα εν λόγω ασφαλιστήρια η απαλλαγή υπολογίζεται συνήθως σε ποσοστό, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες γίνεται συνδυασμός ποσοστού και ποσού.

Ειδικοί του ασφαλιστικού κλάδου συνιστούν στους καταναλωτές να ενημερώνονται σχετικά με το ποσό της απαλλαγής πριν συνάψουν οποιαδήποτε ασφαλιστική σύμβαση. Επισημαίνουν, δε, πως οι ασφαλιζόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου πως όσο πιο μεγάλη είναι η απαλλαγή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συμμετοχή τους σε περίπτωση ζημιάς.

Παραδείγματα Απαλλαγής

1) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΘΡΑΥΣΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ

Αν στο ασφαλιστήριο υπάρχει απαλλαγή 15% στην κάλυψη της θραύσης κρυστάλλων και η αξία των τιμολογίων επισκευής για αλλαγή κρυστάλλων είναι 300€, τότε η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώσει 300€-15%=255€.

Αν όμως η θραύση κρυστάλλων επισκευαστεί σε συνεργαζόμενο με την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία συνεργείο, τότε δεν υπάρχει καμία απαλλαγή στη ζημιά και η ασφαλιστική εταιρεία πληρώνει κατευθείαν το συνεργείο για την επισκευή, με εξουσιοδότηση υπογεγραμμένη από τον πελάτη – ασφαλιζόμενο.

2) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Εάν στην ασφάλιση ιδίων ζημιών υπάρχει απαλλαγή της εταιρείας για ορισμένο ποσό κατ'' ατύχημα, η εταιρεία ευθύνεται μόνο για τη ζημιά που ξεπερνά το ποσό της απαλλαγής. Παράδειγμα: αν στο ασφαλιστήριο υπάρχει απαλλαγή 1000 € στις ίδιες ζημιές και η αξία των τιμολογίων της επισκευής του αυτοκινήτου είναι 2.000 €, τότε θα λάβουμε από την ασφαλιστική εταιρία 1.000 € (2.000 € - 1000 € = 1.000 €). Αν όμως η ζημιά επισκευαστεί σε συνεργαζόμενο συνεργείο, τότε το ποσό της απαλλαγής μπορεί να μειωθεί στο μισό.

3) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΚΑΛΥΨΗ ΖΗΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Εάν στην ασφάλιση ζημιάς από φυσικά φαινόμενα υπάρχει απαλλαγή της εταιρείας για ορισμένο ποσό κατ' ατύχημα, η εταιρεία ευθύνεται μόνο για τη ζημιά που ξεπερνά το ποσό της απαλλαγής. Παράδειγμα: αν στο ασφαλιστήριο υπάρχει απαλλαγή 300€ στην κάλυψη για ζημιά από φυσικά φαινόμενα και η αξία των τιμολογίων της επισκευής του αυτοκινήτου είναι 600 €, τότε θα λάβουμε από την ασφαλιστική εταιρεία 300 € (600 € - 300 € = 300 €). Αν όμως η ζημιά επισκευαστεί σε συνεργαζόμενο συνεργείο, τότε το ποσό της απαλλαγής μπορεί να μειωθεί στο μισό.
 


Το liberal.gr ανοίγει έναν κύκλο ενημέρωσης για τους αναγνώστες του με ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».