Γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια φοβάται ο ΟΗΕ στη Μιανμαρ

Γενοκτονία κατά των Ροχίνγκια φοβάται ο ΟΗΕ στη Μιανμαρ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid bin Ra''ad al-Hussein δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ να έχουν διαπράξει γενοκτονία εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Μιλώντας σε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Χουσέιν δήλωσε ότι κανένας από τους 626.000 Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη Μιανμάρ από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού δεν θα πρέπει να επαναπατριστεί, αν δεν υπάρχει ισχυρή εποπτεία επί του πεδίου.

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το Μπανγκλαντές ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των εκτοπισμένων σε περίπου δύο μήνες και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξουν καταυλισμοί».

Ο Hussein έχει χαρακτηρίσει και στο παρελθόν την εκστρατεία του βιρμανικού στρατού «χαρακτηριστικό δείγμα εθνοκάθαρσης».

Ο ίδιος περιέγραψε σήμερα «συγκλίνουσες καταγγελίες για ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας εναντίον των Ροχίνγκια, περιλαμβανομένων ηθελημένων πυρπολήσεων ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους, φόνους παιδιών και ενηλίκων, πυροβολισμούς εναντίον αμάχων που φεύγουν, εκτεταμένους βιασμούς κοριτσιών και γυναικών και καταστροφών και πυρπολήσεων σπιτιών, σχολείων, αγορών και τεμενών»

«Με δεδομένες τις συστηματικές διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των Ροχίνγκια (…) τα βασανιστήρια ή την κακομεταχείριση (…) τον αναγκαστικό εκτοπισμό και τη συστηματική καταστροφή χωριών (…) μπορεί κανείς να αρνηθεί την πιθανή ύπαρξη στοιχείων γενοκτονίας;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στο 47μελές συμβούλιο στη Γενεύη.

Ο Hussein κάλεσε το Συμβούλιο να συστήσει στη Γενική Συνέλευση τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού «για να συνδράμει στις ποινικές διώξεις των υπευθύνων». Οι ποινικές διώξεις για τη βία και τους βιασμούς Ροχίνγκια «μοιάζουν να είναι εξαιρετικά σπάνιες», κατήγγειλε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Marzuki Darusman, επικεφαλής μιας διεθνούς αποστολής πραγματογνωμόνων, δήλωσε μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Μαλαισία: «Θα πάμε όπου μας οδηγήσουν τα στοιχεία (…) Θα εστιάσουμε στα στοιχεία και τις συνθήκες των καταγγελιών στο σύνολο της Μιανμάρ από το 2011».

Η ομάδα του έχει πάρει συνεντεύξεις από πρόσφυγες Ροχίνγκια στους καταυλισμούς του Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, οι οποίοι κατήγγειλαν «πράξεις ακραίας βίας» και «έφεραν σημάδια σοβαρού τραύματος», τόνισε.

Η Μιανμάρ δεν έχει επιτρέψει σε ερευνητές να προσεγγίσουν τη βόρεια Πολιτεία Ραχίν, από όπου έφυγαν οι Ροχίνγκια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε άδεια στις αρχές του 2018», επεσήμανε.

Η Pramila Patten, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Σεξουαλική Βία στις Συγκρούσεις, που πήρε συνέντευξη τον Νοέμβριο από πολλούς επιζώντες στο Μπανγκλαντές δήλωσε: «Άκουσα τις πιο σπαραξικάρδιες και φοβερές διηγήσεις σεξουαλικών ωμοτήτων που διαπράχθηκαν εν ψυχρώ, ορμώμενες από το θανάσιμο μίσος εναντίον αυτών των ανθρώπων απλώς και μόνο εξαιτίας της θρησκείας και της εθνοτικής τους καταγωγής».

Στα εγκλήματα περιλαμβάνονταν «βιασμοί, ομαδικοί βιασμοί από πολλούς στρατιώτες, αναγκαστική γύμνια και ταπείνωση δημοσίως, αλλά και σεξουαλική σκλαβιά υπό στρατιωτική κράτηση».

Η Μιανμάρ αρνείται ότι διαπράττει ωμότητες εναντίον των Ροχίνγκια. Ο απεσταλμένος της Χτιν, αναφερόμενος στις καταγγελίες, δήλωσε: «Οι άνθρωποι θα πουν ό,τι θέλουν να πιστέψουν και καμια φορά θα πουν ό,τι τους λένε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ