7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο θέλει ν' αλλάξει τον κόσμο μέσω του... καφέ

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο θέλει ν' αλλάξει τον κόσμο μέσω του... καφέ
AP PHOTO

Στη διάρκεια της 19χρονης καριέρας του στο NBA, ο Ντικέμπε Μουτόμπο έπαιξε για πέντε ομάδες και ψηφίστηκε τέσσερις φορές ως ο καλύτερος αμυντικός της χρονιάς. Σταμάτησε 3.289 σουτ, δεύτερος στην ιστορία με τα περισσότερα μπλοκ. Εκανε... trademark το κούνημα του δείκτη με την ατάκα «όχι, όχι, όχι». Η οποία, πλέον, τον έχει κάνει γνωστό και στο νεότερο κοινό, που δεν τον είδε να παίζει, μέσω των διαφημίσεων του που έχουν μεγάλη επιτυχία ακόμη και στο Super Bowl, τον τελικό του NFL. Ο Μουτόμπο αφού συμμετείχε και στην ταινία Coming to America 2 με πρωταγωνιστή τον Εντι Μέρφι – το sequel του «Πρίγκιπα της Ζαμούντα» - έβαλε μπροστά ένα νέο πρότζεκτ που επιχειρεί να βοηθήσει τη χώρα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Αγαπώ να πίνω καφέ κι αυτό που δεν ξέρουν στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι πως η χώρα μου παράγει ορισμένες από τις καλύτερες ποικιλίες», λέει. Με άξονα τον καφέ, λοιπόν, κινείται πια ο 54χρονος Μουτόμπο. Ο καρπός είναι σημαντικός για τη Λ.Δ. του Κονγκό, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια η παραγωγή του μειώθηκε λόγω των εσωτερικών αναταραχών. Γι' αυτό και έφτιαξε τη Mutombo Coffee, μια εταιρία που στόχο έχει να προωθήσει τον καφέ από τη χώρα του και άλλα αφρικανικά κράτη, σ' όλο τον κόσμο. Παράλληλα, θέλει ν' αναδείξει και το ρόλο των γυναικών στην παραγωγή του καφέ, αφού εκείνες κάνουν την περισσότερη δουλειά από την σπορά, την συλλογή, μέχρι τη διαλογή. «Το μπάσκετ μου έδωσε τη δυνατότητα ν' αλλάξω τον κόσμο και κατάφερα να βοηθήσω την κοινότητά μου και να αλλάξω τις ζωές ορισμένων ανθρώπων κυρίως των γυναικών και των παιδιών στην Αφρική. Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τώρα με τον καφέ», αναφέρει.

Ο ίδιος συμμετέχει στη διαδικασία και κυρίως σ' ότι έχει να κάνει με το ν' αναμειγνύεται ο καφές με διάφορες γεύσεις, κάτι που του αρέσει πολύ. «Δεν πουλάμε κάτι επειδή είμαι ο Μουτόμπο, μα επειδή είναι ένα πολύ καλό προϊόν. Υπάρχει μεγάλο νόημα πίσω από κάθε κούπα καφέ, υποστηρίζουμε τις αγρότισσες κι ο κόσμος θα μάθει μια εντελώς διαφορετική πλευρά της χώρας μου», κατέληξε.