Ο Ντάνιελ Βας επενδύει πρώτα στον άνθρωπο και μετά στον ποδοσφαιριστή

Ο Ντάνιελ Βας επενδύει πρώτα στον άνθρωπο και μετά στον ποδοσφαιριστή

Ο στόχος του Ντάνιελ Βας ήταν εξαρχής συγκεκριμένος. Η επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο θα γινόταν η ζωή του. Αυτό που είχε σημασία, όμως, στο ξεκίνημά του ήταν το τοπίο και, κυρίως, οι απαιτούμενες συμβουλές. Αυτό που έλαβε εκείνος και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη σταδιοδρομία του, θέλει πια να το μεταλαμπαδεύσει.

Τον Μάιο του 2011, όταν ήταν ακόμη 22 ετών, παραχωρήθηκε από τη Μπρόντμπι, ομάδα της γενέτειράς του στη Δανία, στη Μπενφίκα. Φτάνοντας στη Λισαβόνα, όμως, και καθώς κρατούσε το χέρι της συζύγου του και είχε αγκαλιά το τριών μηνών μωρό τους, αγχώθηκε απρόσμενα... Οι προσδοκίες άρχισαν να τον πιέζουν αφόρητα.

Ο δανεισμός του, μερικές εβδομάδες αργότερα, στη γαλλική Εβιάν, έμοιαζε με αγωνιστικό πισωγύρισμα. Ωστόσο, φαίνεται πως έσωσε την καριέρα και την ψυχική υγεία του. Πλέον, στα 31 του, αγωνίζεται στην ισπανική Βαλένθια. Από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας βρέθηκε κοντά στα ελβετικά σύνορα και τη λίμνη Λεμάν. Δεν ήταν μόνο η θέα που του «καθάρισε» το μυαλό, αλλά και ένας μέντορας.

Στην Εβιάν ο Βας συνάντησε τον συμπατριώτη του, Κρίστιαν Πόουλσεν, η εμπειρία του οποίου αποτυπωνόταν στις 92 συμμετοχές του στην Εθνική Δανίας και στη θητεία σε μεγάλα κλαμπ όπως η Σεβίλλη, η Σάλκε, η Γιουβέντους, η Λίβερπουλ και ο Αγιαξ. Ο Πόουλσεν πήρε τον μικρό υπό την προστασία του. Κάθε μέρα η μία οικογένεια έτρωγε στο σπίτι της άλλης. 

Ο Βας δεν ξέχασε ποτέ εκείνες τις συμβουλές και εννέα χρόνια αργότερα αποφάσισε να τις μοιραστεί. Από τον Οκτώβριο του 2020 είναι επενδυτής στη διαδικτυακή πλατφόρμα InchByInch, η οποία όπως εξηγεί ο ίδιος, «στοχεύει στο να κάνει την ανάπτυξη ταλέντου και προσωπικότητας προσιτή σε όλους». Μέσω της εφαρμογής, κάθε νέος ποδοσφαιριστής είναι σε θέση να ζητήσει συμβουλές από εμπειρότερους παίκτες, τόσο για αγωνιστικά ζητήματα όσο και για πνευματική καθοδήγηση.

Στην InchByInch συμμετέχουν περισσότεροι από 80 παίκτες πρωταθλημάτων Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μέσω βιντεοκλήσης με παίκτες σχετικά με θέματα αποκατάστασης τραυματισμών, διατροφής, συμβολαίων και κυρίως ψυχικής υγείας.

Η πλατφόρμα ήταν ιδέα του παλαίμαχου παίκτη και άλλοτε συμπαίκτη του Βας στη Μπρόντμπι, Αντερς Ράντρουπ, και των επιχειρηματιών Ράσμους Μπρουν και Ντάνιελ Λάουρσεν. Η χρήση είναι δωρεάν για κάποιες υπηρεσίες. Το premium πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει ένα ψηφιακό «δωμάτιο» προπόνησης με δυνατότητα ανάρτησης βίντεο και στατιστικών, κοστίζει 89 κορώνες Δανίας, δηλαδή περίπου 12 ευρώ μηνιαίως.

Η InchByInch λαμβάνει ως αμοιβή ένα μικρό ποσοστό από αυτές τις συναλλαγές και τα υπόλοιπα διανέμονται στους παίκτες, σε ακαδημίες ποδοσφαίρου και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αλλωστε, όπως επιμένει ο Ντάνιελ Βας, «αυτό που μετρά είναι να προσφέρεις στους ανθρώπους όσα έλαβες κι εσύ. Το να δίνεις πίσω και να βοηθάς είναι υψηλότερος στόχος από έναν τίτλο».