Ο Ντ.Τραμπ κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι είναι εχθροί του λαού

Ο Ντ.Τραμπ κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι είναι εχθροί του λαού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τα ΜΜΕ ως «εχθρούς του λαού» κι ότι ευθύνονται για την «οργή» που είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, δύο ημέρες μετά τη φονική ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Ο 46χρονος δράστης Ρόμπερτ Μπάουερς, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν 29 κατηγορίες, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή που έχει αναλάβει την έρευνα για τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην αμερικανική Ιστορία.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην πόλη που βυθίστηκε στο πένθος μετά το μακελειό με τους 11 νεκρούς για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης.

«Τα λόγια μίσους δεν είναι ευπρόσδεκτα στο Πίτσμπουργκ» σημείωσε ο ραβίνος Τζέφρι Μάιερς της συναγωγής Tree of Life, ο οποίος βοήθησε στο να βρουν καταφύγιο οι πιστοί όταν ο βαριά οπλισμένος δράστης εισέβαλε το Σάββατο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

«Νομίζω ότι οι πολίτες βιώνουν διάφορα στάδια ψυχολογικών τραυμάτων, πένθους, δυσπιστίας, σοκ, όλα μαζί σε ένα» είπε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

Ο Τραμπ, που διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί το Πίτσμπουργκ χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς, ξεκίνησε την ημέρα του σήμερα στέλνοντας μια σειρά από tweet σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος προς τα ΜΜΕ.

«Υπάρχει μεγάλος θυμός στη χώρα μας, που σχετίζεται με την εσφαλμένη μεταχείριση και συχνά κακόβουλη του τομέα της ενημέρωσης» κατήγγειλε.

«Τα ΜΜΕ Fake New, οι πραγματικοί εχθροί του λαού, πρέπει να βάλουν τέλος στην εμφανή και προφανή εχθρότητά τους και να μεταδίδουν τις πληροφορίες σωστά και με δίκαιο τρόπο» συνέχισε ο μεγιστάνας.

«Αυτό θα βοηθούσε πολύ στο να σβήσει η φωτιά της οργής και της αγανάκτησης και να καταφέρουμε να είμαστε ενωμένοι, σε κλίμα ειρήνης και αρμονίας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στα Fake News!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσεχής επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει μια έντονη διαμάχη στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας στο Πίτσμπουργκ.

«Δεν είναι ευπρόσδεκτος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευπρόσδεκτος στην πόλη μου» είπε στο CNN η Λινέτ Λέντερμαν, η πρώην πρόεδρος της συναγωγής Δέντρο της Ζωής, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του μίσους.

«Οι υποκριτικές δηλώσεις που βγαίνουν από το στόμα του δεν σημαίνουν τίποτα για εμένα» συμπλήρωσε η ίδια.

«Έχουμε στο πλευρό μας ανθρώπους που πιστεύουν στις αξίες μας, όχι μόνο στις εβραϊκές αξίες, και αυτές δεν είναι οι αξίες του συγκεκριμένου προέδρου».

Αντιθέτως, ο ραβίνος της συναγωγής Τζέφρι Μάιερς δήλωσε στο CNN ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτος».

«Είμαι ένας πολίτης. Είναι ο πρόεδρός μου. Σίγουρα είναι ευπρόσδεκτος» συμπλήρωσε ο ραβίνος, ο οποίος βρισκόταν στο κτίριο όταν ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς εισέβαλε και άνοιξε πυρ εναντίον των πιστών.

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς διέμενε στα νότια περίχωρα του Πίτσμπουργκ, σε απόσταση μικρότερη των 30 λεπτών από τη συναγωγή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δήλωσε στην αστυνομία ότι «ήθελε όλοι οι Εβραίοι να πεθάνουν και ότι (οι Εβραίοι) διαπράττουν μια γενοκτονία του λαού του».

Η επίθεση διήρκησε 20 λεπτά. Ξεκίνησε όταν ο άνδρας εισέβαλε στο κτίριο νωρίς το πρωί του Σαββάτου και άρχισε να πυροβολεί, οπλισμένος με δύο πιστόλια Glock και ένα ημιαυτόματο AR-15.

Ηλικίας 90 ετών, ο Τζόζεφ Τσάρνι αφηγήθηκε στη Washington Post ότι προσευχόταν σε μια αίθουσα μαζί με άλλους πιστούς, όταν είδε έναν άνδρα να εμφανίζεται στην πόρτα, κατόπιν άκουσε πυροβολισμούς.

«Σήκωσα το βλέμμα μου και είδα όλα αυτά τα πτώματα» περιέγραψε ο 90χρονος, ένας συνταξιούχος ψυχίατρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP