Ο Νοέμβριος των ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ο Νοέμβριος των ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αξία των ποσοτήτων ρεύματος που διακινήθηκαν στη χονδρική το Νοέμβριο, με τα ρεκόρ να πέφτουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 25η Νοεμβρίου η ακραία τιμή του συστήματος έφθασε έως και τα 385€/ΜWh σημειώνοντας ένα νέο υψηλό από την εφαρμογή του Target Model. Ο συνδυασμός αυξημένης κατανάλωσης και υψηλού κόστους παραγωγής στις συμβατικές μονάδες παραγωγής οδήγησε τον όγκο συναλλαγών στα 1.128,47 εκατ. ευρώ έναντι 963 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και μόλις 226,5 εκατ. ευρώ τον περυσινό Νοέμβριο.

Η οριακή τιμή του συστήματος διαμορφώθηκε στα 228,87 €/MWh από €198,32 €/MWh αυξημένη κατά 14,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο ενώ η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 11,9%.Στο ενδεκάμηνο η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 12,8% ενώ μέση οριακή τιμή του συστήματος είναι αυξημένη κατά 138,2%.

Οι λόγοι αυτών των σταθερά ακραίων τιμών θα πρέπει να αναζητηθούν στο μίγμα παραγωγής το παρέμεινε σχεδόν κατά το ήμισυ εξαρτημένο από μονάδες καύσης υδρογονανθράκων: Το 47% της συνολικής παραγωγής προήλθε από μονάδες Φυσικού Αερίου (39%) και Συμβατικών μονάδων στην Κρήτη (8%) ενώ και οι λιγνίτες είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή (7%).

Επίσης ψηλά κινήθηκε και η συμμετοχή των εισαγωγών (15%) οι οποίες είχαν και αυτές αυξημένο κόστος. Στον αντίποδα το σχετικά χαμηλό αιολικό δυναμικό του μήνα περιόρισε την συμμετοχή των ΑΠΕ (29%) ενώ παραδοσιακά τα υδροηλεκτρικά είχαν μικρή εποχική συμμετοχή (3%). 

Η ΔΕΗ παρέμεινε στην κορυφή των παραγωγών με μερίδιο αγοράς 64,49% (λιανική 63,43%) με την Μυτιληναίος να ακολουθεί με 10,5%, την Elpedison με 10,1% και την Korinthos Power να έχει το 5,02% της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά συμμετοχής στην λιανική το Νοέμβριο η Μυτιληναίος από τους εναλλακτικούς παρόχους έχει την πρώτη θέση στο ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο δίκτυο (7,29%) και στην Κρήτη (8,09%). Στην δεύτερη θέση στο ηπειρωτικό δίκτυο είναι η Ήρων (6,81%) με την Elpedison δεύτερη (6,26%) και τρίτη την NRG (4,45%).

Στην Κρήτη την δεύτερη θέση κατέχει η ΚΕΝ (6,13%) με τρίτη την Ήρων (6,02%) και τέταρτη την NRG (3,78%).Από τα στοιχεία τέλος του Χρηματιστήριου Ενέργειας προκύπτει ότι το δίκτυο της Κρήτης ήταν πλεονασματικό 3 μόλις ημέρες το Νοέμβριο και τις υπόλοιπες ήταν ελλειμματικό.

Ο Δεκέμβριος δεν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά, αντιθέτως οι τιμές χονδρικής παραμένουν πεισματικά ψηλά καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων διατηρούν τις μέσες οριακές τιμές πάνω από τα 200 €/MWh μέχρι και σήμερα. Ο χειμώνας έχει μόλις ξεκινήσει και από ότι προβλέπεται θα είναι δύσκολος για καταναλωτές και όσες εταιρίες δεν έχουν παραγωγικές μονάδες ώστε να αντισταθμίσουν τις υψηλές τιμές στη χονδρική.

Πώς διαμορφώνεται η οριακή τιμή του συστήματος από την αρχή του έτους

Πηγή: Χρηματιστήριο Ενέργειας

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.