Ο Μπορίσοφ ακύρωσε συνάντηση με τον Ιβάνοφ εξαιτίας της στάσης του στη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Μπορίσοφ ακύρωσε συνάντηση με τον Ιβάνοφ εξαιτίας της στάσης του στη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, εξαιτίας της στάσης που τηρεί ο Σκοπιανός πρόεδρος στο θέμα της συμφωνίας για το όνομα της χώρας του.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Βούλγαρου πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη: «Δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας. Η θέση μας για τη συμφωνία είναι ξεκάθαρη και σαφής, όπως και η θέση της διεθνούς κοινότητας. Ξεκάθαρη είναι, επίσης, η θέση του προέδρου της πΓΔΜ. Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στα Σκόπια. Είμαστε βέβαιοι πως η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για την μελλοντική ανάπτυξή της, και γι΄αυτό τον λόγο δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε καμία περίπτωση».

Σχολιάζοντας το θέμα, βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο λόγος ακύρωσης της συνάντησης είναι «η αλαζονική συμπεριφορά του Ιβάνοφ, ο οποίος σαμποτάρει τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας, καθώς και την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, τηρώντας μια στάση που αποτελεί σκάνδαλο».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ θα συναντηθεί μόνο με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Βουλγαρία.