Ο Μπεν Γουάλας δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Τζόνσον
Βρετανία

Ο Μπεν Γουάλας δεν θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Τζόνσον

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, που θεωρείτο ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», έγραψε ο Γουάλας στο Twitter.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα», υπογράμμισε.

H κούρσα διαδοχής

Σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ 493 μελών του κόμματος, για λογαριασμό του καναλιού Channel 4, η προτίμηση των Συντηρητικών για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σουνάκ, με ποσοστό 25% και ακολουθεί η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, με 21%.

Σοβαροί υποψήφιοι για το αξίωμα θα μπορούσαν ακόμη να είναι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πένι Μόρντοντ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, όμως κανένας από τους δύο δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία την Πέμπτη, μετά το μπαράζ παραιτήσεων εξήντα στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, εξαιτίας των συνεχών σκανδάλων που σηματοδότησαν την τριετή παραμονή του στην εξουσία.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ αναπλήρωσε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.

Πένυ Μορντάντ

Η γυναίκα που διεκδικεί τα ηνία των Συντηρητικών, η Πένυ Μορντάντ υπήρξε κήρυκας του Brexit ενώ της αποδίδεται η αναβίωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σαγίντ Τζαβίντ

Ο υπουργός Υγείας της χώρας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της ελεύθερης αγοράς, μετέφερε την κυβερνητική πολιτική στην ατομική ευθύνη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από τη Βρετανία.

Ναντχίμ Ζαχάουι

Παιδί προσφύγων από το Ιράκ, ο Ναντχίμ Ζαχάουι διακρίθηκε ως υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό και μετά τον ανασχηματισμό αναδείχθηκε σε Υπουργό Οικονομικών.

Πρίτι Πατέλ

Παιδί μεταναστών από την Ινδία αλλά με σκληροπυρηνικές της θέσεις για την παράνομη μετανάστευση. Η Πατέλ αντιτάχθηκε πολλές φορές στην άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τζέρεμι Χαντ

Τον χαρακτηρίζουν ως «αρσενική εκδοχή της Τερέζα Μέι». Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συνάδελφοί του εμφανίζονται σκεπτικοί για την ανάδειξή του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Τομ Τούνγκενχατ
Δημοσιογράφος και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, ο Τομ Τούνγκενχατ είναι ένας από τους επικριτές του Μπόρις Τζόνσον και αρνητικός στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας - Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να του επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις.

Μάικλ Γκόουβ

Ήταν εκείνος που προέτρεψε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να απολυθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο.