Ο Μπάιντεν υποδέχεται τον εμίρη του Κατάρ με φόντο το φυσικό αέριο

Ο Μπάιντεν υποδέχεται τον εμίρη του Κατάρ με φόντο το φυσικό αέριο

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα Δευτέρα τον εμίρη του Κατάρ, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, που συνδέεται με τη διαμάχη για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων διπλωματικών και εμπορικών ζητημάτων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη συναντηθεί με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, και ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του το περασμένο καλοκαίρι για να τον ευχαριστήσει για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Κατάρ στην αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν.

Κατά τη συνάντησή τους, θα συζητηθεί το θέμα της «διασφάλισης της σταθερότητας της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας», σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, τη στιγμή όπου η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές εάν ποτέ υπάρξει έλλειψη ρωσικού αερίου στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το εμιράτο του Κόλπου έχει τεράστια αποθέματα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Συζητήσεις με πολλούς προμηθευτές

 

Υψηλόβαθμη αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκε ωστόσο να δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για το ευαίσθητο ζήτημα σε συνέντευξη Τύπου χθες (τοπική ώρα), υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν με «πολλούς» προμηθευτές.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις» για να ανακατευθυνθούν οι παραδόσεις αερίου που προορίζονται για τις ασιατικές αγορές προς την Ευρώπη αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διακόψει τις προμήθειες προς τη δυτική Ευρώπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Κατάρ πριν από τη συνάντηση.

Αλλά το «Κατάρ δεν έχει το ‘μαγικό ραβδί’ για να απαντήσει στις ελλείψεις αερίου στην Ευρώπη», σχολίασε ο Μπιλ Φάρεν-Πράις, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων σε θέματα ενέργειας Enverus. Το εμιράτο είναι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του σε ό,τι αφορά την παραγωγή και πρέπει να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Ασία.

Η ατζέντα του Μπάιντεν για τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο θα περιλαμβάνει επίσης τις συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις σχέσεις με το Αφγανιστάν, όπου τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον εκπροσωπούνται τώρα από τη μικρή χώρα του Κόλπου.

Ο Ταμίμ θα έχει επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και θα συζητήσει πωλήσεις όπλων και άλλα στρατιωτικά θέματα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, δήλωσε αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.