Ο Μπάιντεν θα περιμένει κίνηση από τον Μαδούρο για να άρει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα
Reuters

Ο Μπάιντεν θα περιμένει κίνηση από τον Μαδούρο για να άρει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν «δεν βιάζεται» να άρει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα που είχε επιβάλλει ο προκάτοχος του, περιμένοντας τον πρόεδρο της χώρας Νικόλας Μαδούρο να δείξει ότι επιθυμεί να διαπραγματευτεί σοβαρά με την αντιπολίτευση.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο Reuters ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο «εμποδίζει ενεργά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», τονίζοντας ότι  ότι προς το παρόν ο Ντεμπάι είναι διατεθειμένος να τηρήσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν βιαζόμαστε να αρθούν οι κυρώσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Εάν το καθεστώς λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δείχνουν ότι είναι έτοιμο και πρόθυμο να ξεκινήσει πραγματικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση ...  τότε θα εξετάσουμε τη μείωση των κυρώσεων», δήλωσε στο Reuters.

Οι ΗΠΑ, όπως δεκάδες ακόμη χώρες-σύμμαχοί της, είχαν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής, ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Ιανουάριο του 2019, ενστερνιζόμενες τις καταγγελίες των αντιπάλων του Νικολάς Μαδούρο ότι στις εκλογές του 2018, όταν επανεξελέγη πρόεδρος, έγινε εκτεταμένη νοθεία.

«Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική πολιτική η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, ξεκινώντας με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είχε πει πριν λίγες μέρες επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.