7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «στοχεύει» την Κίνα με Task Force για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Ο Μπάιντεν «στοχεύει» την Κίνα με Task Force για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
AP Photo/Susan Walsh, File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στοχεύσουν την Κίνα με μια νέα «task force» για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ανέφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν  καθώς ανακοίνωσε τα ευρήματα της έκθεσης που είχε ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.

Η «Task Force», με επικεφαλής την εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι, θα αναζητήσει συγκεκριμένες παραβιάσεις, ειδικότερα από πλευράς της Κίνας που έχουν συμβάλει στη «στρέβλωση» των αλυσίδων εφοδιασμού που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με «εμπορικά μέσα», ανέφεραν ανώτερα στελέχη της διοίκησης.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον περασμένο Φεβρουάριο την επανεξέταση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για τους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, κρίσιμα ορυκτά και φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ χρησιμοποίησε τον νόμο της εποχής του Πολέμου της Κορέας για να ενισχύσει την παραγωγή εμβολίων και τις προμήθειες κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν μάλιστα το επίκεντρο της εκτεταμένης νομοθεσίας που βρίσκεται επί του παρόντος στο Κογκρέσο, η οποία θα αντλήσει δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία εγχώριας παραγωγικής ικανότητας για τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε όλα, από καταναλωτικά ηλεκτρονικά μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό.

Συμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση πιέζει τους χρήστες ημιαγωγών και τους παραγωγούς να αυξήσουν τη διαφάνεια στη λειτουργίας τους βελτιώνοντας την ικανότητα πρόβλεψης της ζήτησης και παράγοντας καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το πώς πραγματοποιείται η διακίνηση των ημιαγωγών μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού έως τους τελικούς χρήστες.

Οι χαμηλότεροι μισθοί και τα ασθενέστερα περιβαλλοντικά πρότυπα έχουν προκαλέσει την έξοδο των βασικών δυνατοτήτων παραγωγής στην Κίνα και σε άλλες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα τα κενά να γίνονται εμφανή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν θα υπέγραψε εκτελεστική εντολή που στοχεύει στο κλείσιμο των κενών στις υπάρχουσες διατάξεις της «Αγοράς της Αμερικής», οι οποίες διαμορφώνουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγοράζει κάθε χρόνο, καθιστώντας τις διαδικασίες πιο διαφανείς και δημιουργώντας έναν ρόλο ανώτερου Λευκού Οίκου για την επίβλεψη.