7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Βορειοκορεατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Λευκού Οίκου.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η διπλωματική προσέγγιση του Μπάιντεν στη Βόρεια Κορέα θα περιλάμβανε συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως έκανε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η εκπρόσωπος τύπου Τζεν Ψακι είπε: «Νομίζω ότι η προσέγγισή του θα ήταν πολύ διαφορετική και αυτή δεν είναι πρόθεσή του».

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων δοκιμών του καθεστώτος αλλά και της άρνησης της Πιονγιάνγκ να επικοινωνήσει με την αμερικανική κυβέρνηση.

Πρόσφατα, άνθρωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν αποκάλυψαν σε δημοσιογράφο του Reuters ότι επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη Βόρεια Κορέα μέσω διαφόρων καναλιών από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά δεν έλαβαν απάντηση. 

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υπάρξει επαφή με τη Βόρεια Κορέα, επειδή η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να συγκεντρώνει περισσότερο πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντάριλ Κάμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων. «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε δύο διαφορετικές δοκιμές πυραύλων τις τελευταίες ημέρες. Αρχικά, εκτόξευσε δύο μικρής εμβέλειας πυραύλους μετά την επίσκεψη στη Σεούλ των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. 

Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά υπήρξε ανταλλαγή προσβολών, ύβρεων και απειλών για πυρηνικό πόλεμο, πριν από τη θεαματική διπλωματική προσέγγιση και τις ιστορικές συνόδους κορυφής στη Σιγκαπούρη και στο Ανόι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν οδήγησαν σε πρόοδο και αυτή στο Ανόι, τον Φεβρουάριο του 2019, κατέρρευσε καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ παράλληλα με τα ενδεχόμενα μέτρα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της.