O Μπάιντεν αποχαιρετά το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»

O Μπάιντεν αποχαιρετά το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επανασυστήσει τις ΗΠΑ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή σε δυο διεθνείς διασκέψεις, καλώντας τις δυτικές δημοκρατίες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής σε μια στροφή 180 μοιρών από την εξωτερική πολιτική του προκατόχου του.

Σε ομιλίες προς την ομάδα των G7 και τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Μπάιντεν θα σταθεί στην ανάγκη συλλογικής δράσης ως απαραίτητο συστατικό για την πρόοδο του δυτικού κόσμου όσο και στις αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο νέος πρόεδρος θα ζητήσει επίσης από τους ξένους ηγέτες να συνδυάσουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία με οικονομικά κίνητρα, προειδοποιώντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στη λιτότητα. 

Ο Μπάιντεν θα υποστηρίξει ότι οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να αγωνιστούν για να διατηρήσουν τους θεσμούς τους μετά από  την παρέμβαση ξένων παραγόντων στις εκλογές των ΗΠΑ και τα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν θα αναλύσει επίσης λεπτομερώς τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πανδημίας και θα ζητήσει τη διεθνή συνεργασία για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος θα σκιαγραφήσει την προσέγγισή του για το Αφγανιστάν, τη συμπεριφορά της Ρωσίας και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωστόσο η ομιλία του θα εστιάσει στην πρόθεση του να ενισχύσει τη διατλαντική εταιρική σχέση.

AP Photo/Patrick Semansky