7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

ΝΥΤ: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει ονόματα πρεσβευτών σε «σημαντικές» χώρες και οργανισμούς

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει ονόματα πρεσβευτών σε «σημαντικές» χώρες και οργανισμούς
AP Photo/Evan Vucci

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προτείνει τον έμπειρο διπλωμάτη Νίκολας Μπέρνς για τη θέση του πρεσβευτή της χώρας στην Κίνα σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times η οποία αναφέρει ότι θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα διπλωματικών αντιπροσώπων σε χώρες όπως η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Ινδία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρισκόταν εδώ και καιρό σε αναζήτηση του νέου πρεσβευτή της χώρας στην Κίνα, μία θέση μείζονος σημασίας και ειδικότερα αυτή την περίοδο και όπως όλα δείχνουν κατέληξε στον Νίκολας Μπερνς, έμπειρο διπλωμάτη, πρώην πρέσβη στην Ελλάδα, πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νυν καθηγητή στο Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Έρικ Γκαρσέτι, δήμαρχος του Λος Άντζελες θα είναι ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία, ο Τόμας Νάιντς, αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, ο οποίος ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι ο υποψήφιος πρεσβευτής για το Ισραήλ. Ο πρώην δήμαρχος του Σικάγο και πρώην προσωπάρχης του Μπαράκ Ομπάμα, Ράμ Εμμάνουελ θα είναι όπως όλα δείχνουν ο υποψήφιος πρεσβευτής της χώρας στην Ιαπωνία.

Η χήρα του γερουσιαστή των ΗΠΑ Τζον Μακέιν, Σίντι φημολογείται ότι θα είναι η επιλογή του Μπάιντεν να υπηρετήσει ως πρέσβης στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, ο Μάρκ Γκάιτσταιν  πρώην πρέσβης στη Ρουμανία θα είναι ο υποψήφιος για την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι όλες οι θέσεις των υποψηφίων διπλωματικών αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπόκεινται στην έγκριση της Γερουσίας.