Ο Μαρκ Κιούμπαν «δασκαλεύει» τη  WallStreetBets για το επόμενο χτύπημα

Ο Μαρκ Κιούμπαν «δασκαλεύει» τη WallStreetBets για το επόμενο χτύπημα

Η πρώτη μάχη χάθηκε για τους πιτσιρικάδες επενδυτές του WallStreetBets αν και δεν εξελίχθηκε επί ίσοις όροις από τη στιγμή που η Robinhood και άλλες πλατφόρμες έβαλαν περιορισμούς στο trading καθώς δεν είχαν τα κεφάλαια για να καλύψουν το τσουνάμι των πιτσιρικάδων. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή της Gamestop να υποχωρήσει χθες προς τα 100 δολάρια, από τα 482 δολάρια που άγγιξε στις συναλλαγές της Πέμπτης, σημειώνοντας συνολική πτώση κοντά στο 80%, μετά το +400% της περασμένης εβδομάδας.

Και τώρα τι θα συμβεί με τους «επαναστάτες» που έχουν στα χέρια τους τις μετοχές της Gamestop; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των ερασιτεχνών που θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού;

Χθες, η κοινότητα βρήκε έναν ακόμη πολύτιμο σύμμαχο – μετά τον Ίλον Μασκ - στο πρόσωπο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Κιούμπαν. Ο επενδυτής και σελέμπριτι μπήκε στην κοινότητα του WallStreetBets και δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη της. Η βασική του συμβουλή ήταν η εξής:

«Αν αντέχετε οικονομικά να κρατήσετε τη μετοχή μην την πουλήσετε. Εγώ δεν την έχω αγοράσει αλλά αυτό θα έκανα. Γιατί όταν η Robinhood και οι υπόλοιπες διαδικτυακές χρηματιστηριακές επιτρέψουν ξανά στους αγοραστές να κινηθούν, θα δούμε τι ακριβώς σημαίνει το WallStreetBets. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν funds και μεγάλοι παίκτες που έχουν σορτάρει ξανά τη μετοχή διότι πιστεύουν ότι είναι πιο έξυπνοι από τους WallStreetBets. Όσο πιο πολύ πέφτει η μετοχή τόσο πιο ισχυρό μπορεί να γίνει το WallStreetBets αγοράζοντας ξανά».

Στο επόμενο χτύπημα θα είστε πιο δυνατοί. Επιλέξτε μία χρηματιστηριακή με ισχυρό ισολογισμό. Η Robinhood δεν είχε αρκετά μετρητά για να καλύψει την αύξηση των λογαριασμών, τα margin loans και τη μεταβλητότητα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με την επόμενη χρηματιστηριακή εκτός και αν έχει ισολογισμό τρισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις», σημείωσε ο Κιούμπαν.

Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι θα εγκαταλείψουν την Robinhood μετά από αυτό που τους έκανε που στην ουσία τους άφησε χωρίς «ενισχύσεις» στη μεγάλη μάχη με τα hedge funds, καθώς όσο υπήρχαν περιορισμοί στο trading, οι επαγγελματίες του κλάδου βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν τη μετοχή. Επόμενος προορισμός για τις ορδές των μικροεπενδυτών θα είναι μεγάλες χρηματιστηριακές όπως η Fidelity και η Charles Schwab.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Κιούμπαν προς την κοινότητα: «Ευχαριστώ που αλλάζετε το παιχνίδι. Ευχαριστώ που τα βάζετε με την Wall Street. Το WallStreetBets άλλαξε το παιχνίδι πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Και θα το ξανακάνετε. Θα κυνηγήσετε τη Wall Street και την επόμενη φορά θα είστε πιο έξυπνοι. Μόνο ένα πράγμα σας τα χάλασε: η Robinhood και άλλες πλατφόρμες μηδενικών προμηθειών, γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα κεφάλαια να στηρίξουν τη μάχη. Καμία μεγάλη αλλαγή δεν είναι εύκολη. Συνεχίστε έτσι, Σας πιστεύω!»

Ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks τα έβαλε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι ένας οργανισμός φτιαγμένος από δικηγόρους και μόνο για τους δικηγόρους και δεν τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει με τους μικροεπενδυτές. Τάχθηκε επίσης υπέρ της τεχνολογίας blockchain, λέγοντας ότι είναι το μέλλον χωρίς να είναι όμως ξεκάθαρο αν θα έχει τη μορφή του bitcoin ή ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών.

Τέλος, ο Κιούμπαν συμβούλεψε τους πιτσιρικάδες του φόρουμ να αφήσουν για μερικές εβδομάδες τη Wall Street να νομίζει ότι νίκησε. Τότε είναι που πρέπει να χτυπήσετε ξανά, τους είπε, αλλά μέσω μιας χρηματιστηριακής που να μπορεί να σηκώσει το βάρος. Όσο για τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στις αγορές τα επόμενα χρόνια, ο σταρ του Shark Tank, ξεχώρισε τη ρομποτική, την τεχνολογία MRNA που χρησιμοποιείται στα εμβόλια, τη νανοτεχνολογία, το Decentralized Finance και τα NFTs.