O Μαδούρο απειλεί τον μηχανισμό COVAX: Τα εμβόλια ή τα λεφτά μας πίσω

O Μαδούρο απειλεί τον μηχανισμό COVAX: Τα εμβόλια ή τα λεφτά μας πίσω

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Κυριακή ότι θα δώσει στον μηχανισμό COVAX για τη διανομή των εμβολίων τελεσίγραφο αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να αποσταλούν στη χώρα τα εμβόλια που της αναλογούν.

Ο Μαδούρο είπε σε μια ζωντανή εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση ότι οι αξιωματούχοι είχαν λάβει εντολή να «δώσουν στο σύστημα COVAX ένα τελεσίγραφο: μας στέλνουν τα εμβόλια ή μας δίνουν τα χρήματα πίσω».

«Το σύστημα COVAX μας υποσχέθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων τον Ιούνιο. Αναμένουμε ακόμα το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφερθήκαμε με το σύστημα COVAX να τηρηθεί», είπε ο Μαδούρο το βράδυ της Κυριακής, στη διάρκεια παρέμβασής του στη δημόσια τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως η χώρα του ζήτησε να λάβει δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε πως η κυβέρνησή του έχει «καταθέσει τα χρήματα», 120 εκατομμύρια δολάρια, σε λογαριασμούς του μηχανισμού COVAX.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) είχε ανακοινώσει τη 12η Μαΐου πως η Βενεζουέλα αναμένεται να λάβει δόσεις του εμβολίου J&J ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους, αφού το Καράκας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσημα, η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει κάπου 2.600 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 230.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Όμως η αντιπολίτευση και ΜΚΟ λένε πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι, την ώρα που νοσοκομεία και κλινικές έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς.

Η Βενεζουέλα άρχισε τον Φεβρουάριο την πρώτη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, με δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και αυτού της κινεζικής Sinopharm, που αφορούσε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και τους εκπαιδευτικούς.