Ο M. Schulz ανακοίνωσε το τέλος της λιτότητας -ή, μήπως, την αρχή μιας νέας αυταπάτης;

Ο M. Schulz ανακοίνωσε το τέλος της λιτότητας -ή, μήπως, την αρχή μιας νέας αυταπάτης;

Επετεύχθη συμφωνία για την Ευρώπη, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην ευρωζώνη και το τέλος της λιτότητας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Martin Schulz. Εφόσον δε αυτό επιβεβαιωθεί, θα έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού».

Σύμφωνα, άλλωστε, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συμφωνία αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο το πρωί. «Την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό», όπως προκύπτει από τον εσωτερικό προγραμματισμό της ηγεσίας του SPD, έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Rheinische Post, που εκδίδεται στο Ντίσελντορφ.

Ιδανικό σενάριο, αλλά...

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το παραπάνω σενάριο μοιάζει να είναι το καλύτερο δυνατό για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, υπό τις παρούσες συνθήκες. Αφενός, διότι τελειώνει η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης -οι εταίροι δεν μπορούν να περιμένουν άλλους έξι μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο γερμανός επίτροπος στην Κομισιόν, Guenter Oettinger. Και αφετέρου, επειδή μαζί της μοιάζει να κλείνει και το «αιματηρό» κεφάλαιο της λιτότητας και των περικοπών, κάτι που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι -και ειδικά οι πολίτες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως της Ελλάδας- μπορούν να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και να αναμένουν καλύτερες ημέρες.

Μήπως, όμως, όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά; Μήπως, δηλαδή, ο Schulz απλώς επιχειρεί να «χαϊδέψει» τα αυτιά των συντρόφων του για να εγκρίνουν την συμφωνία που θα τους παρουσιάσει οσονούπω, στο προσβεπόμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα, στο φόντο και της νέας δημοσκοπικής υποχώρησης των ποσοστών του SPD; Μήπως και η ίδια η Angela Merkel επιδιώκει να ενισχύσει την... αυταπάτη τόσο στους συμπολίτες της όσο και στους εταίρους της χώρας της, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την αναμφισβήτητη πολιτική της αποδυνάμωση από τη μακρά διαπραγμάτευση και την (για πρώτη φορά) ευθεία αμφισβήτησή της;

Όπως και να έχει, πάντως, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα αποδειχθεί στην πράξη. Διότι ο Schulz και ο κάθε Schulz μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν, όμως θα κληθούν να αποδείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις, όπως και την γραμμή πλεύσης του Βερολίνου, στα όσα θα πράξουν και θα ψηφίσουν στις συνόδους κορυφής και τα συμβούλια υπουργών. Εκεί όπου -ειδικά εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για την απότομη «διόρθωση» των αγορών που έχει ήδη ξεκινήσει- είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα εμφανιστούν περισσότεροι ελαστικοί και έτοιμοι να ανοίξουν το ταμείο τους...

Τα σενάρια για συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το έγγραφο του SPD, το οποίο περιήλθε σε γνώση της Rheinische Post, προκύπτει ότι «η καγκελάριος  Merkel, ο Martin Schulz και ο Horst Seehofer θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) στο κοινοβούλιο, προκειμένου να υπογράψουν την συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Yπενθυμίζεται ότι η όποια συμφωνία είναι υποχρεωτικό να τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

«Για σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις. Μεταξύ 15:00 και 17:00 η ώρα θα γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00 , μετά από από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετασχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή, γύρο των τριών κομμάτων. Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών πρoέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD», αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ