O M. Cavusoglu στην σύνοδο του ΟΗΕ για την υπόθεση της Ιερουσαλήμ

O M. Cavusoglu στην σύνοδο του ΟΗΕ για την υπόθεση της Ιερουσαλήμ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει αύριο για να συζητηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσαν σήμερα πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Cavusoglu θα μεταβεί στις ΗΠΑ έπειτα από συνάντηση που θα έχει με τον Ιρανό και τον Αζέρο ομόλογό του στο Μπακού σήμερα, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές στο Reuters. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ταξιδέψει μέσω Κωνσταντινούπολης και θα συνοδεύεται από τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Riyad al-Maliki.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Riyad Mansour δήλωσε ότι η Γενική Συνέλευση θα ψηφίσει πάνω στο σχέδιο μιας απόφασης που θα ζητεί να αποσυρθεί η αμερικανική δήλωση. Στο προσχέδιο αυτό άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ τη Δευτέρα στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανέτρεψε απότομα αυτόν το μήνα την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την κατακραυγή των Παλαιστινίων και του αραβικού κόσμου και μεγάλη ανησυχία μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan επέκρινε έντονα την κίνηση αυτή του Trump και φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής ηγετών μουσουλμανικών χωρών την περασμένη εβδομάδα με την οποία ζήτησαν την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP