Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις «εντελώς ανάρμοστες προσβολές» του Mahmoud Abbas

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει τις «εντελώς ανάρμοστες προσβολές» του Mahmoud Abbas

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε έντονα τη Δευτέρα τις «ανάρμοστες προσβολές» που εξαπέλυσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas και τον προέτρεψε να κάνει μια σαφή επιλογή ανάμεσα στη «ρητορική του μίσους» και την ειρήνη.

Ο Abbas χαρακτήρισε νωρίτερα χθες «σκύλας γιο» τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τον David Friedman.

«Έχει έρθει η ώρα για τον πρόεδρο Abbas να επιλέξει ανάμεσα στη ρητορική του μίσους και τις χειροπιαστές προσπάθειες για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του λαού του και για να τον οδηγήσει προς την ειρήνη και την ευημερία», ανέφερε ο Jason Greenblatt, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Donald Trump 

«Παρά τις εντελώς ανάρμοστες προσβολές εναντίον στελεχών της κυβέρνησης Trump (...), παραμένουμε δεσμευμένοι στους Παλαιστίνιους και στις αλλαγές που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για μια ειρηνική συνύπαρξη», συνέχισε ο Greenblatt. «Οριστικοποιούμε το σχέδιό μας για την ειρήνη και θα το παρουσιάσουμε όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος ο πρεσβευτής Friedman αντέδρασε στην προσβολή του Abbas κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ιερουσαλήμ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, δηλώνοντας: «Αναφέρθηκε σε μένα με την έκφραση γιος σκύλας. Αντισημιτισμός ή πολιτικός λόγος; Δεν θα το κρίνω. Το αφήνω σε εσάς».

Έπειτα από μια σειρά αποφάσεων της Ουάσινγκτον που δείχνουν κατ'' αυτούς ότι η κυβέρνηση Trump τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θεωρούν πλέον τις ΗΠΑ κατάλληλες για να επιτελούν ρόλο μεσολαβητή, ουσιαστικά σηματοδοτώντας πως το πολυσυζητημένο σχέδιο της Ουάσινγκτον για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας θα γεννηθεί ήδη νεκρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP