8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Σαουδική Αραβία, οι στενές σχέσεις με την χώρα «εχθρό» του Ερντογάν

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Σαουδική Αραβία, οι στενές σχέσεις με την χώρα «εχθρό» του Ερντογάν

Την εδραίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Αθήνας-Ριάντ που επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να επιβεβαιώσει η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία που εκκινεί σε μερικές ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,από το Middle East Green Summit, θα υπογραμμίσει τον στόχο της Ελλάδας για πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028 και την στήριξη της Ελλάδας στους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Middle East Green Summit, ένα Φόρουμ - πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση εκπομπών ρύπων και την εξισορρόπηση του αποτυπώματος των ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης τεχνολογίας “καθαρής” ενέργειας, για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαχείριση υδάτων, μεγάλης έκτασης δενδροφύτευση κ.ά.

Στο Φόρουμ θα μιλήσουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Kerry.

Στις 26 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohamed Bin Salman, συνάντηση στην οποία θα υπογραφεί συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω εδραίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot. Τον περασμένο Απρίλιο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είχαν επισκεφθεί το Ριάντ για την υπογραφή της συμφωνίας για την αποστολή των Patriot, ενώ η τελετή αναχώρησης της συστοιχίας Patriot και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που την συνοδεύουν πραγματοποιήθηκε στις 14.09.2021 στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.