Ο Κυρ. Μητσοτάκης καλεί τον Χρ. Πισσαρίδη για τα 32 δισ. ευρώ της ΕΕ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης καλεί τον Χρ. Πισσαρίδη για τα 32 δισ. ευρώ της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός καλεί τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και ομάδα κορυφαίων Ελλήνων πανεπιστημιακών από όλο τον κόσμο για να σχεδιάσουν την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα θα εξετάσουν την άμεση μείωση φόρων και εισφορών σε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα με διεθνή ζήτηση, νέες τεχνολογίες και πράσινη οικονομία.

Τον επιφανή καθηγητή ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών πλαισιώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Βέττας καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Γ.Δ. του ΙΟΒΕ, ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής στο LSE, ο Kωνσταντίνος Μεγήρ, καθηγητής στο Yale, ο Κυριάκος Ανδρέου, Advisory Leader της PWC.

Η επιτροπή θα εκπονήσει τη στρατηγική αναπτυξιακή πολιτική και θα δώσει τις κατευθύνσεις στα αρμόδια υπουργεία για τις προτάσεις που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση στην Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα 60 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν θα σκορπιστούν στους τέσσερις ανέμους”.

Τα 60 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το “ευρω-πακέτο” είναι:

- 22,5 δισ. επιχορηγήσεις

- 9,5 δισ. δάνεια

-4 δισ. για δαπάνες υγείας

- 1,5 δισ. από το πρόγραμμα SURE

- 2,5-3,5 δισ. εγγυήσεις δανείων επιχειρήσεων

-19 δισ. το νέο ΕΣΠΑ